Kezdőlap / Szőrtelenítés / Borotválás és krémek – pozitív és negatív hatások

Borotválás és krémek – pozitív és negatív hatások

Évezredekre nyúlik vissza a szőrtelen testrészek hagyománya. Például a tehetősebb görögök külön háztartási alkalmazottat tartottak fent a ház urainak szőrmentesítésére. A római-görög kultúrában már a szőrtelenítő krémek elődjét is ismerték, használták. (Bár ezek összetétele némileg biztosan eltért a ma használatos kencéktől…)
A következőkben fájdalommentes és ideiglenes szőrtelenítő módszerek jellemzőit vesszük végig.
Elsőként a borotválkozást említhetjük, ami a leggyorsabb, és általánosságban legelterjedtebbnek mondható módszer. Legfőbb előnye a megbízhatóság, praktikusság és gyorsaság, valamint egy fontos momentum a fájdalommentesség. Hátránya lehet, hogy az érzékeny bőrön apró kiütések, esetleg pattanások jöhetnek ki. Valamint hátránya az is, hogy nem tartós. 1-6 naponta szükséges a műveletet ismételni, a műveletek közötti idő mértéke egyénfüggő.
Második módszer a szőrtelenítő krémek használata.
Gyakorlati szinten nem sokkal van több előnye mint a borotválásnak: a gyorsaság.
Azonban a rizikó nagyon magas: a készítmény bármely összetevőjével szembeni allergia kiütéseket, pattanásokat sőt komolyabb gondokat is okozhat. (Ezért használat előtt célszerű házi allergiavizsgálatot tartani: egy kisebb területre felkenünk egy mogyorónyi szőrtelenítő krémet, és 24 óráig várunk. Ha nem keletkezik kiütés, vagy elszíneződés, akkor nyugodtak lehetünk. Ha azonban a fent említett tüneteket tapasztaljuk, hagyjunk fel a készítmény használatával.) Itt hátrányként említhetjük, hogy a szőrtelenítő krémek használata csakis a lábszáron ideális, mivel az érzékenyebb területek nem bírják ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az arcszőrzet eltávolítása

A nemkívánatos arcszőrzet már nem csak a férfiak körében okoz gondot. Egyre több nő keresi …

Hozzászólás