Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Burgonya allergia

Burgonya allergia

A burgonya allergia ritka, de létező probléma. A burgonya (Solanum tuberosum) a Solanaceae családba tartozik, akárcsak a paradicsom, vagy a padlizsán. Jóllehet a burgonya allergia keveseknél fordul elő, de annál több kellemetlen tünetet válthat ki.
A burgonya alapvető élelmiszer a világ számos részén de főleg Amerikában és Európában. Fogyasztjuk főve, sütve, püréként, de számos más ételnek is alapanyaga. A burgonya allergia ezért sok embert érinthetne, főleg azokat, akik egyébként is hajlamosak az allergiákra, és akik immunrendszeri problémájuk van.
A burgonya zöldségféle, alkaloidokat, fehérjéket, glikoproteineket tartalmaz. Ezek egyike, a patatin, dermatitist vagy ekcémát képes okozni, ami bőrviszketésben, égető érzésben, kiütésekben nyilvánul meg.
Aki hajlamos rá, annál komoly allergiás reakciókat válthat ki, mint a hasmenés, émelygés, hányás, a torok bedagadása vagy az asztmatikus tünetek.
A burgonyában található sok allergén anyag általában elveszti a hatását hőkezelés után (egyébként sem igen szoktuk nyersen enni).
Súlyos burgonya allergia esetén kérjük ki orvos tanácsát. Ebben az esetben is az a legkézenfekvőbb, ha kihagyjuk az étrendünkből, elolvasva a kész ételek címkéit is. Mivel bőrirritációt okozhat, aki érzékeny rá, jobb ha nem kerül kapcsolatba a burgonyával.
A burgonya allergia kialakulhat úgynevezett keresztreakció következményeképpen. Ennek az az oka, hogy egyes pollenek és termések fehérjéinek szerkezete igen hasonló. Aki a nyírfapollenre allergiás, az hasonlóan reagálhat egyes zöldségekre és gyümölcsökre, többek közt a burgonyára is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás