Kezdőlap / Oktatás / Nyelvoktatás / Nyelvtanulás

Nyelvtanulás

Ma már a nyelvtanulás szinte kihagyhatatlan az ember életéből. Előbb vagy utóbb mindenki szembesül annak szükségességével, akár egy külföldi utazás során, akár egy diploma megszerzésénél. Sajnálatos módon az iskolák nagy része nem fektet a nyelvtanításra elég nagy hangsúlyt. A diákok többsége nyelvvizsga nélkül végzi el a középiskolát és csak később a főiskolán vagy egyetemen szembesül vele, mekkora hibát is követett el, mikor nem figyelt oda azokon a nehéz nyelvórákon. Ekkor jönnek az alternatív megoldások. Hogyan szerezhetnénk minél rövidebb idő alatt egy nyelvvizsgát. A helyzet nem könnyű, de manapság számtalan módszert ki lehet próbálni, a legegyszerűbbtől a legnehezebbik.
Nemrég jelent meg hazánkban egy igen érdekes tanulási módszer, ami talán a későbbiekben forradalmasíthatja a nyelvtanulás folyamatát. A rendszer lényege, hogy a diákot első lépésben lényegében képekkel bombázzák, így fejlesztve a nem tudatos tanulását. Ezt követően második lépésként órákon kell részt vennie a tanulónak, ahol ezt a passzív tudást előhívják. Ez a tanulási módszer nem igazán hódított még tért, igen költséges, illetve elég sokan kételkedve fogadják ezt az újítást.
Egy másik, az előzőnél jóval népszerűbb módszer, mikor az ember fogja magát és felkeres egy nyelviskolát. Ma már rengeteg lehetőség kínálkozik, választhatunk akár intenzív kurzust is, a nyelvvizsgát ezek javarészt garantálják, hisz a nyelviskola hírneve, és ezzel arányosan a diákok száma függ tőle. Lényegesen kedvezőbb megoldás, mint az előzőekben említett módszer. Hátránya talán leginkább az, hogy csoportos foglalkozásokon vesz részt a tanuló, így nem tud kellő képpen érvényesülni.
Ha mégis kiemelt figyelemre vágyunk, akkor a legjobb megoldás magántanárt keresni. Ennek viszont jó, ha utána járunk. Sok tanár van, aki a nyelvet tudja szépen használni, viszont tanítani nem tanult meg. Olyan is akad, még ha ritkán is aki saját zsebére dolgozik és vetet még a biztonság kedvéért még pluszba pár órát.
A bátrabbak próbálkozhatnak otthoni tanulással. A kiejtéssel ilyenkor akadhatnak gondok, viszont rendkívüli előnye, hogy akár ingyen tanfolyamot is találhatunk, illetve a saját időbeosztásunknak megfelelően haladhatnunk. Nagyon jónak tűnhet, viszont egyáltalán nem garantált a nyelvvizsga. akadnak akik képesek önszorgalomból így tanulni, de tulajdonképpen ez a legjobb időhúzási módszer, hisz látszólag haladunk, de gyakorlatban nincs senki aki megmondja jól csináljuk e azt amit már tudunk.
Bárhogy is döntsünk, egy valamit mindenképp szem előtt kell tartanunk. Tanulás, tanulás, tanulás! Kitartás és kemény munka nélkül nem fog menni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk nyelvet?

Nyelvet elsajátítani nem könnyű, de nem lehetetlen. Több olyan módszer létezik, amivel könnyen és hatásosan …

2 hozzászólás

  1. Ügyes vagy egész jól sikerült.

  2. És te hogy állsz a nyelvvizsgával? :D Egyébként jól sikerült. Jöhet a következő.

Hozzászólás