Félénkség

A félénkség (szégyenlősség, gátlásosság) egy igen elterjedt probléma, mely az emberek majd ötven százalékát érinti. Kevesen jelenthetik ki, hogy soha nem vagy csak nagyon ritkán jelentkezett náluk ilyen probléma.
Részben örökölt, részben szerzett úgynevezett fokozott érzékenység az újjal, változással és társas helyzetekkel szemben
A félénkségben szenvedő emberek idegenek között és különböző, új helyzetekben szorongást, kellemetlenséget, feszültséget, kényelmetlenséget éreznek, melynek akár testi tünetei is lehetnek.
A félénkséget nem szokták betegségek közé sorolni, de érdemes róla beszélni, hiszen nagyon sok embert érint a probléma. Egy kezelhető, de nem megszüntethető tulajdonságról van szó, azonban együtt élni vele meg lehet tanulni.
A félénkség leküzdése nehéz feladat, érdemes szakemberhez fordulni vele. A sok éves beidegződéseket azonban nehéz átformálni és sok időt vesz igénybe. A legjobb megoldás pszichológus segítségét igénybe venni. A pszichológus a következő lépéseket fogja megtenni: feltárja a negatív hiedelmeket, megpróbálja ezeket a hiedelmeket átértelmezni, segít felismerni jogainkat, hozzászoktatja a szorongáshoz a pácienst, új viselkedéseket tanít, megtanít relaxálni. Egy új terápiás módszer alkalmazása során pedig megpróbálják az átélt emlékeket pozitívvá alakítani, mely segíthet legyőzni a félénkséget.
Lehet szedni különféle gyógyszereket, nyugtatókat, amik azonban csak átmenetileg hatnak, ezáltal függőséget okozhatnak.
Mindenki ismeri az alkohol vagy a dohányzás szorongáscsökkentő és feszültségoldó hatását, azonban hosszú távon természetesen nem nyújt megoldást a problémára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás