Agorafóbia

Agorafóbiáról akkor beszélhetünk, ha a beteg félelmet él át, amikor egy általa biztonságosnak tartott környezetet (lakása, autója) hagy el, egyfajta szorongás érzet lesz rajta úrrá. Ezért az agorafóbiát a kóros mértékű szorongás egyik formájaként is szokták emlegetni.
Az agorafóbiás beteg kerüli azokat a helyeket, ahol nem érzi magát biztonságban. Ilyen helyek lehetnek például bevásárlóközpontok, középületek, nyílt utcák, terek, üzletek. Ha mégis kénytelen ilyen helyeket felkeresni, akkor testi tünetek jelentkezhetnek, rosszullét fogja el, remeg, végtagjai zsibbadnak, izzad. A menekülési kényszer miatt előfordulhat, hogy nem is bírja végrehajtani, elvégezni feladatát, segítség lehet, ha valaki elkíséri és figyel rá.
Okai sokrétűek. Vannak, akiknél az életben fellépő nehezen megoldható problémák hatására lakul ki, másoknál a gyerekkorukra lehet visszavezetni a kialakulását. Azonban vannak olyan szakemberek, akik az agyban lezajló kémiai folyamatoknak tulajdonítják a betegség kialakulását.
Mint a legtöbb betegségnél, úgy az agorafóbiánál is alakulhatnak ki szövődmények. Előfordulhat, hogy súlyos esetben a beteg nem képes elhagyni a házát, ezért ilyenkor a családra is kihatással lehet a betegség. A fokozódó tünetek mellett kialakulhat pánikbetegség is. A gyógyszeres kezelés során gyógyszerfüggőség is kialakulhat, ha a beteg túl sok nyugtatót szed.
Kezelése megoldható gyógyszerekkel, mely gyakran sikeres és egyszerű is. A pszichoterápia szintén segíthet legyőzni a betegséget, ennek során a beteg problémáinak a megoldásához is kaphat segítséget. A legfontosabb, hogy lehetőleg még a kezdeti stádiumban kezdődjön el a kezelés, így sokkal hamarabb szüntethetők meg a panaszok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás