Kezdőlap / Állatok / Macska / Burma a “szent macska”

Burma a “szent macska”

A burma keleti macska fajta. Régen csak a gazdagok és a kolostorok tartották ezt a fajtát. A burma macskát szent állatként tisztelték, és minden egyes macskának külön szolgálja volt, akit szigorúan megbüntettek, ha nem gondozta rendesen a rá bízott állatot. A mai burma 1920-ban az Egyesült Államokban, egy kan sziámi és egy Burmából hozatott nőstény macska keresztezéséből alakult ki. A burma ma igen közkedvelt fajta számos színe megengedett. Ma nagy részt Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban tenyésztik. A burma macskák szeretnek nagy családban élni.
Közepes méretű, izmos fajta. Sokkal erősebb és nehezebb, mint amilyennek látszik. Álla erős, profilja kerekített. Háta a vállától a tomporáig egyenes, lábai arányosak, a mancsok kecsesek, oválisak. A farok egyenes, közepes hosszúságú enyhén lekerekített vége felé elkeskenyedő. Feje tompa ék alakú, rövid. Fülei nagyok, szélesek, végük kicsit lekerekített, enyhén előre dőlnek, egymástól távol helyezkednek el. A szemei nagyok, egymástól távol helyezkednek el. A színe a sárgától a borostyánig elfogadott. Szőre nagyon rövid, finom, testhez simuló és fényes, az aljszőrzete minimális. A színe lehet barna, csokoládé, kék, lila, vörös, krém, valamint a teknőc változatok. Azonban az összes színnél a has enyhén világosabb mint a test többi része. A szőrén nem lehetnek csíkok, vagy cirmos rajzolatok, csak a jegyek lehetnek picit sötétebbek. Természete: Hűséges, nagyon ragaszkodó, házi kedvenc.
A burma társaságkedvelő, türelmes, kedves macska. Szereti a figyelem központjában lenni. Igényli vele való foglalkozást, ha nem kapja meg gazdájától a kellő odafigyelést, akkor azt hangos nyávogással követeli ki. A burma macska játékos és intelligens Bár jól kijön más macskákkal, de ő a domináns állat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás