Kezdőlap / Állatok / Macska / Burmiila a véletlenből született fajta

Burmiila a véletlenből született fajta

A burmilla fajtájú macska kialakulása egy véletlen volt. Története, hogy 1981-ben Nagy-Britanniában egy lila burma fajtájú cica és egy csincsilla színárnyalatú kandúr véletlen párzása következtében. Az így született négy kis cica volt a fajta alapítója. 1984-ben megalakult Burmilla Macska Klub. A burmillát mint önálló fajtát csak 1989-ben fogadták el. A burmilla egyre népszerűbb a tartok körében. A burmilla barátságos, jó természetű és ezért kitűnő házi kedvenc. Két alfaját különböztetünk meg a: ezüstöt és standardot. A szőrzet színe lehet ezüst vagy arany, feketével spriccelve, vagy bármilyen standard szín. Az ezüstöknél a szín intenzitása csökkenhet.
A macska bundája közepesen rövid, puha és sűrű. A bunda mintázata néhány halványabb folt a hason és cirmos jegyek. M alakú rajzolat a fejen. A farok halványan színezett, és enyhe csúcsban végződik. A macska mérete közepes. Testalkata erős feje gömbölyded, az orra téglavörös. A szem színe zöld. A fülei nagyok, enyhén előre dőlnek, és egymástól távol helyezkednek e. Az alakjuk széles, végük lekerekített. A fülek külső vonala az arc felső része formájának folytatása. és előre néznek. A lábai karcsúak, a hátsó lábak hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok ovális alakúak, fekete talppárnákkal.
Érdekessége, hogy a macska öregedésével a szőrzet színe sötétedik. A kis cicák megszületéskor világos színűek. A burmilla alapszíne mindig cirmos, még az egyszínűek is valójában cirmosak, de jegyeik rejtve vannak a fajta genetikai adottságai miatt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Leave a Reply