Kezdőlap / Állatok / Kutya / Cavalier az angol “lovag”

Cavalier az angol “lovag”

A cavalier ősei spanyol és francia eredetű kajtató ebek voltak és szinte egészé Európában népszerűek voltak az arisztokrácia köreiben.
A faj legközelebbii rokonai a , a belga Phaléne, francia Pappillon. és a King Charles spániel, amelyből kitenyésztették. A King Charles spánieltől a nagyobb terme és a hosszabb orra különbözteti meg.
Nevét II.Károly angol királyról kapta, aki szenvedélyesen szerette a törpe spánieleket. Rokonától való megkülönböztetésül a király melléknevét, a cavaliert (a lovagot) kapta.
Anglia egyik legrégibb fajtája, létét mégis egy amerikainak köszönheti Mr.Eldridge, akinek annyira megtetszett a festményeken ábrázolt kutya, hogy Angliában utazott és vett egy-egy példány és tenyésztetni kezdte. A fajta hamar elterjedt, sőt népszerűségében mára már túlszárnyalta elődjét.
Jellemzői:
Bár termete kicsi, nem öleb. Szereti és igényli a babusgatást, a szobában nyugodt, csendes, azonban mégsem szobakutya. vidám temperamentumos, fejlett vadászösztön. Értelmes és könnyen idomítható. Kitűnő szaglása és szeret apportírozni. Ma már főleg csak kedvencként tartják. Kedves, alkalmazkodó természete miatt jól kijön a többi állattal. Igazi társasági kutya.
Hosszú szőrét hetente egyszer át kell kefélni, nyírni azonban nem kell!
A fajta hátrányai a füle könnyen begyullad, és a szeme amik nagyok és kiugrók ezért könnyen megsérülhetnek, Figyelni kell a táplálásra is, mert hízásra hajlamos.
Marmagassága: 30-35 cm között, Súlya: 5-8 kg
Szőrének színe lehet fehér-gesztenye színű foltokkal (blenheim), fekete cser színű jegyekkel”King Charles” szín(black and Tan )
gesztenye vörös (ruby) , fekete-fehér- cser jegyekkel “Prince Charles” szín ( Tricolou)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás