Kezdőlap / Állatok / Macska / Chartreuse a kék francia

Chartreuse a kék francia

Chartreuse francia macskafajta, az egyik legrégebben tenyésztett macskafajták közé tartozik. Az 1300-as években a La Grande Chartreuse francia kolostor szerzetesei tenyésztették ki. Ez a fajta bundája vízhatlan, vadász szenvedélye ősi. A chartreuse erős robusztus, de nem zömök, elegáns vadság sugárzik belőle. A karthauzi macska fürge, ruganyos és kifinomult. A kandúr sokkal nagyobb, mint a nőstény és lassan fejlődik.
Jellemzői: A feje széles, trapéz alakú, nem gömbszerű. A kandúrnak hosszabb a pofája. Az állkapcsa erős. A nyaka rövid és erősen tűzött. Fülei közepesen hosszúak és szélesek, magasan tűzöttek, nagyon egyenesen állóak.
A kerekek szemei nyitottak, éberek és kifejezők. A színe a réz-sárgától az aranyig terjedő, tiszta, mély. A vállai szélesek a mellkasa mély. Csontozata erős. A farka mérsékelten hosszú, erős, oválisan elvékonyodó.
A szőrzete közép-rövid és némileg gyapjas szerkezetű. A nyakon és a széleken juhszőrzethez hasonló, rugalmas aljszőrzet, hosszabb, védő fedőszőr. Ez azonban függ a nemtől és a lakóhelytől is. A szőre színe csak kékes szürke lehet ennek minden árnyalata, a hamuszürkétől a palaszürkéig, a szőrvége ezüstözött. Az orra palaszürke, az ajkak kékek, a mancsok vakond-rózsaszínűek.
Bundája rövid, dús és kicsit eláll a testtől, egészséges és tömör.
A cartreuse önálló, csendes erős ugyanakkor szelíd, barátságos macska. Könnyen kezelhető, a fajtára nem jellemző rá az agresszió, gyermekszerető. A hangja lágy és szerény. Ugyanakkor intelligens, odaadó és gyengéd is. Ez a fajta bár méltóság teljes, sosem unatkozik, aktív, és játékos.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás