Kezdőlap / Állatok / Macska / Cica érkezik a családba, mit tegyünk?

Cica érkezik a családba, mit tegyünk?

Ha már eldöntöttük, hogy befogadunk egy cicust, fel több szempontot is át kell gondolnunk. Első, és legfontosabb, hogy az állatot honnan szerezzük be. Erre több lehetőség is adódik, hiszen mindig vannak eladó kiscicák. Ha fajtisztát szeretnénk, azt a legkönnyebben tenyésztőtől szerezhetjük be, ilyenkor általában törzskönyvet is kapunk hozzá, és megvannak a megfelelő oltásai. Azonban számos más lehetőség is adódik, örökbe fogadhatunk menhelyről, vagy az utcáról is egy macskát, ezzel egy második esélyt adva neki. Ilyenkor az a legfontosabb teendőnk, hogy elvigyük állatorvoshoz, megvizsgáltassuk, és a korának megfelelő oltásokat biztosítsuk neki. De akadnak olyanok is, akik ismerőstől, vagy állatkereskedésből visznek haza cicát. Minden esetben azonban a legfontosabb a macskabarát otthon kialakítása, és a megfelelő egészségi állapot biztosítása a cicus számára.
Sok egyéb tényező miatt meg kell fontolnunk azt is, hogy milyen legyen a macska neme. Ha nem szeretnénk tenyészetet, vagy keserves nyávogást hallgatni, a legjobb, ha ivartalanítjuk a macskát, nemétől függetlenül. Erre már fél éves korában sort keríthetünk, és megelőzhetünk vele –a sok kiscicán kívül- rengeteg betegséget, és a kedélyállapota is jobb lesz kedvencünknek, ha nem kell egyfolytában a párzás keltette ingerekkel foglalkoznia. Természetesen a legjobb, ha a cicánkat a lakásban tartjuk, így megóvhatjuk a más macskákkal való összeverekedés következményitől.
Újabb kérdést jelenthet, hogy kölyök, vagy felnőtt cicát vegyünk magunkhoz. Kétségkívül könnyebb lesz a dolgunk, ha a macska már kis korától velünk van, mi tanítjuk meg a szobatisztaságra, és mi neveljük fel. A kiscicák 7-8 hetes korukig szopnak, ezután leválaszthatók a cicamamáról. Kissé nehezebb lehet a dolgunk, ha egy kifejlett, felnőtt macskát veszünk magunkhoz, akinek már kialakult a természete, és megvannak saját szokásai, ezért ezt csak tapasztaltabbaknak ajánlják. De kétségkívül hozzáértés, és akarat kérdése az egész. Talán a legnehezebb kérdés, hogy hány cicát fogadjunk be. Erre azt szokták mondani, hogy ha több cicust szeretnénk, akkor egyszerre, kiskorukban hozzuk őket, és lehetőleg testvérek legyenek. Így már ismerik egymást, össze vannak szokva, de ha egy egyke felnőtt macska mellé egy kiscicát akarunk vinni, fennáll az esélye annak, hogy támadóan fog fellépni ellene.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Leave a Reply