A hagyományos térelhatároló szerkezetek (kő, tégla, beton, vályog) nagy hőtároló képességgel rendelkeznek, így a környezeti hőmérsékletváltozásait periodikus késéssel és értékben elmaradva közvetítik a belső tér felé. A hőfok-kiegyenlítődés annál később jön létre, minél nagyobb a határoló szerkezet tömege, illetve sűrűsége. A hőkésleltetés kedvező az istálló mikroklímájára. Az ún. könnyűszerkezetek esetén …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: Az istállók építése
A tömbösített, a félig tömbösített vagy az ún. pavilon rendszerű épülettípusok előnyökkel és hátrányokkal egyaránt rendelkeznek, így nincs „általában jó épület” (Kovács, 1990). A választást mindig meghatározza az állat faja, a termelés célja és a termelés gazdaságossága. Az állattartó telepek vízellátása, az itatóvíz minősége és mennyisége, fertőzésmentessége rendkívül fontos, alapvető …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A telep helyének kijelölése
A domborzati viszonyok figyelembevétele szintén fontos higiéniai szempont, ezért állattartó telepet völgyekbe, mélyen fekvő területekre, nedves, hideg környezetbe nem szabad telepíteni, mert az ilyen környezet hajlamosít a légzőszervi betegségek előfordulására. A csapadékvíz könnyebb kezelhetősége érdekében ajánlatos 15%-nál enyhébb lejtésű területen létesíteni a telepeket; délkeleti vagy délnyugati fekvésű domboldalon érvényesül a …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A gazdaságos termelés
A szakosított telepekre jellemző, hogy a termelés céljára adott anyagcsere-típusú állatokat helyeznek el, a működés során szakosodott munkafolyamatokat irányítanak az ott dolgozó, szintén szakosodott emberek. A gazdaságos termelésben az alkalmazott technológiák harmonikusan szolgálják ki az állományt, a zárt rendszerű termelésben egyre növekszik az állatok élettani igénye, ezeket – a gazdaságosság …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A vízfelvétel
Az ún. artézi vizek mélyebb fúrással érhetők el, általában több vízzáró réteget kell ehhez áttörni. Az előzőekben említett felszíni talajvízhez képest sokkal jobb minőségű víz, zárt rendszerű, kevésbé szennyeződik és kevésbé függ a terület csapadékviszonyaitól. A szervezet vízszükségletét legnagyobb részben az ivóvíz fedezi. A takarmányban lévő vegetációs víz, valamint az …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A felülről hulló csapadék
A szervezetben lévő víz élettani szerepe a keringésben, az anyagcserében, a hőszabályozásban, az emésztési folyamatokban stb. nélkülözhetetlen. Az állat korától függően a szervezetben 50-70% víz található, ennek mintegy kétharmada a sejteken belül (intracellulárisan), további hányada pedig a sejteken kívül (extracellulárisan) helyeződik el. A 10% körüli vízveszteség már kiszáradást (exszikkózist) okoz, …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A víz (hidroszféra)
A talaj mikroorganizmusainak antibiotikus anyagcseretermékei, különféle bakteriofágok, elpusztítják azoknak a kórokozóknak a jelentős részét, amelyek képesek emberek vagy állatok megbetegítésére. Egyes fertőző ágensek azonban ennek ellenére megtartják élet- és fertőzőképességüket a talajban. Ilyen mikroba p. a lépfene (B. anthracis), a rosszindulatú vizenyő (clostridiumok), a tetenusz (C. tetani), a botulizmus (C. …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A talajlakó élőlények
A talajban élő szervezetek (baktériumok, gombák, protozoonok, fonálférgek, földigiliszták, rovarok, gerincesek stb.) mennyiségét és minőségét befolyásolja a talaj hőmérséklete, nedvessége, vegyi összetétele, a benne lévő levegő mennyisége. A talajban a mikroorganizmusok főként a szerves anyagokban gazdagabb felső rétegekben élnek, mélyebbre haladva számuk egyre csökken. Számukra a semleges vagy enyhén lúgos …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A talaj kémiai összetétele
A talaj vízgazdálkodása szintén fontos higiéniai tényező, mert befolyásolja a talaj felmelegedését és hőgazdálkodását is. E tekintetben lényeges ismerni azt, hogy a talajra hullott és azon keresztül lefelé szivárgó csapadékvízből a talaj mennyit képes megkötni, és az így rendelkezésre álló vízből az ott élő növényzet mennyit képes felvenni. A talajban …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A talaj minősége
A talaj által elnyelt hőenergia-mennyiség további hatását befolyásolja a talaj fajhője és hővezető képessége. A fajhő főleg a talaj nedvességtartalmától függ. A több vizet tartalmazó talaj nehezebben melegszik fel, mert több hőre van szükség a hőmérséklet emeléséhez. A homoktalajokban kevesebb víz található meg, mint az agyagtalajban, az előbbiek felmelegedése és …
Érdekel a cikk folytatása? »