REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, műzli, korpa, szója vagy vegyes gabonafélék. Dzsemet, méz, vaj – kerülni kell a telítetlen margarinféléket. Alacsony zsírtartalmú tej, joghurt – sovány, csökkentett zsírtartalmú tej és joghurt félék, szójaital. Kerülni kell a teljes tejet, és a …
Érdekel a cikk folytatása? »A jó és a rossz koleszterin
A koleszterin fontos a szervezetünk számára. Fontos zsírfelesleg, ami energiát szolgáltat a lebomlása során. 80%-a a májban terem, csak 20%-a kerül táplálékkal a szervezetbe, viszont akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni. Túl magas koleszterinszint esetén a koleszterin és más vegyületek szűkítik az ereket. A tünetek mindig másak, attól függ melyik …
Érdekel a cikk folytatása? »A koleszterin és az elhízás
Életszínvonalunk emelkedik: az orvost egyre gyakrabban keresik fel kövér emberek. A testsúlytöbblet nagy terhet ró a vérkeringésre; káros hatása főleg akkor jelentkezik, ha a szív egyébként sem teljesen ép. A koszorúerek szűkületének, a magas vérnyomásnak terhét a bal kamra viseli; ha ilyenkor az állapotot még elhízás is súlyosbítja, a keringés …
Érdekel a cikk folytatása? »Koleszterin és az étkezés
Ha már kiderült, hogy a koleszterin szint magasabb az egészséges határértéknél akkor a gyógyszeres kezelés mellett az életmód változtatással is sokat tehetünk a koleszterin szint csökkentésére. Elsősorban a egészséges táplálkozással valamint több testmozgás és bizonyos élvezeti cikkekről való lemondással. Fontos növényi rostban gazdag táplálkozás, mivel a rostok megkötik a táplálkozás …
Érdekel a cikk folytatása? »Koleszterin
Az elmúlt évszázadokban az emberek nem ismerték a koleszterin fogalmát. Az orvostudomány fejlődésével az emberi életek megváltoztak. Amit eddig úgy gondoltunk egészséges kiderült, hogy árthat a szervezetünknek. A koleszterin alapjában véve nem rossz. A szervezetünknek szüksége van rá. Koleszterint a testünk is előállít, valamint az élelmiszerekkel vesszük magunkhoz. Csak állati …
Érdekel a cikk folytatása? »A magas vérnyomás okai
A magas vérnyomás (hipertónia) egy a világon sokakat érintő betegség. Mint ez már szinte köztudott, világszerte a szív- és érrendszeri betegségeket vezető halálokként tartják számon és ez alól sajnos Magyarország sem kivétel. Amit a vérnyomás értékekről tudni kell: • Normál vérnyomás: 120 Hgmm / 80 Hgmm • Enyhe magas vérnyomás: …
Érdekel a cikk folytatása? »Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?
Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé nélkül. Sőt, felkelés után rögtön az első, amit isznak sokan. Vannak, akik éjjel is dolgoznak, nekik elengedhetetlen legalább egy csésze kávé. Különben elaludnának, és nem tudnának teljesíteni a munkahelyükön. A legújabb kutatások szerint a kávé …
Érdekel a cikk folytatása? »Antibiotikum a konyhából: a fokhagyma
Sokan ismerik és áldásos hatásai miatt rendszeresen fogyasztják a legtöbb háztartásban megtalálható aromás növényt, a fokhagymát. Már az ókorban is ismerték, egyesek amulettként hordták a nyakukban gerezdjét. Néphagyományunkban is használták a boszorkányok elriasztására. Bár fokhagymaillatú leheletünk miatt kényesebb embertársaink elriasztására is alkalmasnak tarthatjuk, a megfelelő időben elfogyasztott fokhagyma jó hatásairól …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi a koleszterin?
Mi a koleszterin? A koleszterin szó kivétel nélkül felbukkan, amikor a szívinfarktusról beszélünk. Ételeinknek ez a feketelistára került összetevője az egyik leginkább félreértett és legtöbbet rágalmazott tápanyag. Jó néhányan azon az állásponton vannak, hogy az étrend koleszterinszintjének visszafogása nagymértékben csökkenti az infarktusveszélyt, míg mások kitartanak amellett, hogy ez egy csekély …
Érdekel a cikk folytatása? »A magas koleszterinszint
A koleszterin olyan zsírféleség, amely a szervezet legkülönbözőbb sejtjeinek membránjában normálisan előfordulhat, a szervezet maga is képes előállítani, sejtek, hormonok, epesavak alkotórésze. A vérben állandóan megtalálható, problémát akkor okoz, ha mennyisége megnő, s a fölösleg lerakódik az érfalakban, érelmeszesedést okozva. Ha ez a szívkoszorúerekben következik be, a lerakódások eltömíthetik az …
Érdekel a cikk folytatása? »