Kezdőlap / Tag Archives: közérzet (page 2)

Tag Archives: közérzet

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van kevés vitaminbevitel?

Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védekezzünk C vitaminnal!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az esszenciális zsírsavak fő funkciói

A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési …

Érdekel a cikk folytatása? »

A béta-karotin és az A vitamin kapcsolata

A növényi forrásokból származó béta-karotint néha az A vitamin provitaminjának nevezik. Megtalálható a növényi ételekben, és lényegében két, végeinél egymáshoz kapcsolódó A-vitaminmolekula alkotja. Ez a tápanyag a sárga vagy narancssárga festékanyagban található meg, melyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Az emberi szervezet könnyeit átalakítja a béta-karotint A-vitaminná. Már 1830-ban elkülönítették …

Érdekel a cikk folytatása? »

D-vitamin (kalciferol) és az angolkór

Ennek a fontos, zsírban oldódó vitaminnak két fő változata van – a D2-Vitamin és a D3-vitamin. A D3-vitamin (kolekalciferol) a bőrben lerakódott koleszterinből alakul ki a napfény hatására, és állati májakból sajtolt olajokban is megtalálható. A D2-vitamin (ergokalciferol) a vitamin vegetáriánus változata, mely az ergoszteron nevű elővitaminból keletkezik ibolyántúli fény …

Érdekel a cikk folytatása? »

„Kiegyensúlyozott étrend”

Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni? A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az étrend és az egészség kapcsolata

A tudósok felfigyeltek az összefüggésre az egészség és bizonyos fajta étrendek között. Például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előkelő helyen szerepel a világranglistán a szívelégtelenségekből eredő elhalálozások számát tekintve. Az étrend mindkét országban nagymértékben finomított, és tele van feldolgozott, magas zsírtartalmú élelmiszerekkel, olyanokkal, mint a hamburgerek, sajtburgerek, hasábkrumplik, tejtermékek és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogamzás előtti táplálkozás

A kutatások azt mutatják, hogy mindaz, amit a fogamzás előtt eszik az ember, hatással lesz a születendő gyermekre is. Michael Crawford professzor tekintélyes mennyiségű vizsgálatot végzett a fogamzás előtti táplálkozás és annak a születendő gyermekre tett hatása terén. 1990-ben Hackneyben megalapították az Agykémiai és Emberi Táplálkozástani Intézetet, és az ott …

Érdekel a cikk folytatása? »