Kezdőlap / Egészség és fitness / Az esszenciális zsírsavak fő funkciói

Az esszenciális zsírsavak fő funkciói

A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési rendellenességeit.
A prosztaglandinok alapanyaga. A prosztaglandinok hormonszerű vegyületek, melyekről csak nemrég bizonyosodott be, hogy az esszenciális zsírsavakból jönnek létre. Segítenek a vérnyomás szabályozásában, serkentik az immunrendszert és biztosítják a szív és a keringési rendszer jó működését.
Az esszenciális zsírsavak szerepe a betegségekkel vívott harcban
Ha az étrendből hiányzanak az esszenciális zsírsavak, megváltozik a sejthártyák működése, bőrpanaszok – például ekcéma – és testsúlyvesztés jelentkezik.
Számos betegséget kezelnek eredményesen különféle zsírsavakkal. A gamma-linolénsavval (GLA) kiegészített étrendet például sikerrel használták az ekcéma, a premenstruációs feszültség, a magas vérkoleszterinszint (hypercholesterolaemia) és keringési rendellenességek gyógyításában. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a panaszok nagyrészt az anyagcserezavaroknak tulajdoníthatók, melyek káros étkezési szokásainknak és a nyugati életformának köszönhetők.
Az ekozapentánsavas (EPA) szupplementációról bebizonyosodott, hogy segít a vér trigliceridtartalmának csökkentésében, és az infarktusos páciensek vérrögképződését is gátolja. Számos tanulmány folyik jelenleg is annak kiderítésére, milyen szerepet játszanak az egyes többszörösen telítetlen zsírsavak az immunrendszerrel összefüggő megbetegedések elleni harcban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás