Kezdőlap / Egészség és fitness / D-vitamin (kalciferol) és az angolkór

D-vitamin (kalciferol) és az angolkór

Ennek a fontos, zsírban oldódó vitaminnak két fő változata van – a D2-Vitamin és a D3-vitamin. A D3-vitamin (kolekalciferol) a bőrben lerakódott koleszterinből alakul ki a napfény hatására, és állati májakból sajtolt olajokban is megtalálható. A D2-vitamin (ergokalciferol) a vitamin vegetáriánus változata, mely az ergoszteron nevű elővitaminból keletkezik ibolyántúli fény hatására. Ez az egyetlen vitamin, amiből a gyerekeknek nagyobb mennyiségre van szükségük, mint felnőtteknek.
A D-vitamint egyaránt mérhetjük mikrogrammokban és nemzetközi egységekben; a váltószám: 1 NE=40 µg.
A D-vitamin a hagyományos főzési eljárások során nem bomlik el.
Mi a hatása?
A szervezet a D-vitamint egy nagyon fontos hormonná alakítja át, ami a kalciumszintet ellenőrzi, ezért a vitamin összes feladata összefügg e hormon hatásaival. A D-vitamin hormon fő feladata a kalcium és foszfor felszívásának fokozása a béltraktusban, és a csontokat segíteni a fenti ásványok felvételében. Ugyanakkor, hogy a test élettani foszfor-kalcium egyensúlyát megőrizze, a D-vitamin hormona növeli is a foszfor – de nem a kalcium – kiválasztását a veséből.
A hiányjelei
A gyermekkori D-vitaminhiány angolkór kialakulásához vezet. Az angolkór már egészen fiatal korban, akár a második hónapban is jelentkezhet, észrevehető koponyalágyulás (craniotabes) formájában. A tejfogak megjelenése késik, és a testtartás is torzul. Az angolkór hatására a hosszú csontok végei megnagyobbodnak, innen a járni kezdő angolkóros kisgyermekek lábának jellegzetes görbülete.
A felnőttek esetében a D-vitaminhiány következménye a csontlágyulás (osteomalacia), ami lényegében azonos az angolkórral, csak a tünetek módosulnak némileg, mivel ekkor a csontok már nem fejlődnek. Csontlágyulás hatására a csontok elvékonyodnak és elgyengülnek, és spontán törések is előfordulhatnak.
Mostanában szerencsére sem az angolkór, sem a csontritkulás nem túl gyakori a fejlett országokban, különösen azóta, amióta a csecsemők számára kifejlesztett tápanyag-kiegészítők széles körben ismertek és hozzáférhetők.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply