Kezdőlap / Egészség és fitness / Az étrend és az egészség kapcsolata

Az étrend és az egészség kapcsolata

A tudósok felfigyeltek az összefüggésre az egészség és bizonyos fajta étrendek között. Például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előkelő helyen szerepel a világranglistán a szívelégtelenségekből eredő elhalálozások számát tekintve. Az étrend mindkét országban nagymértékben finomított, és tele van feldolgozott, magas zsírtartalmú élelmiszerekkel, olyanokkal, mint a hamburgerek, sajtburgerek, hasábkrumplik, tejtermékek és nehezen emészthető, úgynevezett vörös húsok. Ugyanakkor az egy főre eső friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás ezekben az országokban számottevően alacsonyabb, mint a világ más részein. A Földközi-tenger vidékén élők szívesen fogyasztanak tésztaféléket, kövér sajtokat, mártásokat és vörös húsokat, és habár néhány esetben pontosan olyan túlsúlyosak, mint brit és amerikai embertársaik, szembetűnően alacsonyabb körükben a szívbetegségek aránya. Ezt valószínűleg annak köszönhetik, hogy sokkal több friss zöldséget és gyümölcsöt esznek.
1991 novemberében európai tudósok egy csoportja kolosszális feladatba fogott: nekiláttak megfigyelni körülbelül félmillió ember étkezési szokásait. Időközben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség azonban éppen egy négyéves tanulmányt folytat, hogy bizonyítsa az étrend hatását a tüdő-, a vastagbél-, a prosztata, a gyomor- és a mellrákra. Feltéve, hogy a jelenlegi, kezdeti időszak után is lesznek szponzoraik, a kutatás a későbbiekben kiterjed majd az étrend és a rák ritkábban előforduló formáinak kapcsolatára is.
Az önmagukban is antioxidáns hatású tápanyagokra, az A-, C- és E-vitaminokra, továbbá az ásványi cinkre vonatkozó kutatások anyagára támaszkodva biztosan kiemelhetjük, mennyire fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, s ezáltal a szívbetegségek és a rákos daganatok elleni védekezésben. El kell azonban mondanunk azt is, hagy táplálékkiegészítő vitaminok és ásványi anyagok szedése önmagában korántsem elegendő a dohányzás, a zsíros koszt és a mozgásszegény életmód káros hatásainak leküzdésére – az egészséges élet kilátásait hosszú távon érdemes számításba venni. Az antioxidánsok feltehetőleg a szívkoszorúér (és más erek) kényes élő sejtjeit védik a szabad gyökök okozta károktól, melyek megkönnyíthetik a koleszterinlerakódást és a vérrögképződést. E folyamatok során fontos erek szűkülnek össze. Ha egy beteg és összeszűkült eret végleg eltömít egy vérrög, a szívizomzatnak egy része (melynek vérellátásáért az eltömődött ér a felelős) elhal; ez a szívinfarktus.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply