Kezdőlap / Tag Archives: szoptatás (page 10)

Tag Archives: szoptatás

A szoptatás igazi élmény!

Mi történik szoptatáskor? A szoptatás finoman hangolt kölcsönhatás anya és gyermeke között: az emlőkben anyatej képződik, a kisbaba pedig kiüríti azokat. Ebben a női test és a kisbaba szopása egyformán fontos szerepet játszik. Már az anyaméhben megteremtődik a nő képessége, hogy kisbabáját képes legyen majd szoptatni. A női embrió már …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szoptatás fontossága

Amikor egy kisbaba megszületik, a legjobb táplálék számára az anyatej. Nem csak az embereknél van ez így, hanem az emlős állatoknál is, akik mind szoptatják bizonyos ideig kicsinyeiket. Sok nőben felmerül a kérdés, hogy vajon meddig szoptasson? Elegendő pár hónapig, Fél évig? vagy esetleg 2-3-4 éves koráig? Vagy minél tovább, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fejtartás fontossága

Sok minden történik a baba első három hónapjában. A babák ebben az időszakban rendkívüli változásokon mennek keresztül. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nincs két egyforma csecsemő, minden babánál más és más a fejlődés üteme. Nem kell tehát kétségbe esni, ha a szomszéd kisbaba már ezt vagy azt csinál és …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fejtartás fontossága

Sok minden történik a baba első három hónapjában. A babák ebben az időszakban rendkívüli változásokon mennek keresztül. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nincs két egyforma csecsemő, minden babánál más és más a fejlődés üteme. Nem kell tehát kétségbe esni, ha a szomszéd kisbaba már ezt vagy azt csinál és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az újszülött altatása

Amikor a kismama hazaviszi az újszülött babáját, többek között az is aggasztja, hogyan kell helyesen beállítani a kicsi alvásidejét, és hogyan kell megnyugtatni őt. A nyűgös babákkal szemben a szülők általában egy sor praktikát kitalálnak, sétálgatnak vele, tologatják a babakocsiban fel-alá, hintáztatják, ám ezzel csak azt érik el, hogy a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Cereáliák, bébiételek

A főzelékek bevezetése a csecsemő életében mérföldkőnek számít. Legyünk nagyok figyelmesek az ételek elkészítésénél, mindig alaposan megmosott kiváló állapotú zöldségeket, hozzávalókat használjunk fel az előállítás során. Növényi olaj A főzelékek beépítését követően deciliterenként egy teáskanál napraforgó-olajat adunk a baba főzelékéhez. Bébiételek Akadhat az édesanyának olyan tennivalója, hogy nem tud friss …

Érdekel a cikk folytatása? »

A kisbaba kiegészítő étrendje

Fűszerek A főzelékeket ne, vagy csak minimálisan sózzuk és csak óvatosan fűszerezzük. Szoktassuk a természetes ízekhez a babát. ízesítésre citromot, paradicsomot, zöldpetrezselymet, fehérrépát, nyolc hónapos kortól kaprot, őrölt kömény, majoránnát, tíz hónapos kortól óvatosan csípmentes paprikát, póréhagymát, kevés fokhagymát, őrölt babérlevelet adhatunk. A főzelékek a tíz-tizenkét hónapos baba számára már …

Érdekel a cikk folytatása? »

Baba-mama kapcsolat alakulása

A baba-mama kapcsolat már a fogantatástól kezdve kialakul. Egy test egy lélek. Megfigyelhető, hogy a magzat különböző módon reagál a környezeti ingerekre. Ez a kapcsolat nem szűnik meg a születést követően, akkor sem, ha a köldökzsinór már nem köti őket össze. A lelki kapcsolat után létrejön a fizikai kapcsolat. A …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szoptatás nehézsége

A legtöbb kismama nagy félelme, hogy nem tudja megfelelően táplálni kisbabáját. Egyetlen egyszerű szabályt kell azonban csak betartani: az újszülött a lehető leghamarabb engedjék szopni, és türelmesnek lenni, míg mindketten elsajátítják a helyes technikát. A WHO ajánlása szerint a csecsemőt féléves koráig csak anyatejjel táplálják, hiszen ez számára a legideálisabb …

Érdekel a cikk folytatása? »

Lendülj formába szülés után!

Az első hetekben a friss anyukának se kedve, se ideje nincs saját magára. Előbb-utóbb azonban eljön az a perc, mikor úgy érzi, szeretné újra visszaszerezni régi formáját, feszes testét, és leadni a felszedett kilókat. Átlagosan a szülés után hat-nyolc héttel szabad csak belekezdeni újra a sportolásba, ugyanis ekkorra regenerálódik a …

Érdekel a cikk folytatása? »