Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a …
Érdekel a cikk folytatása? »A burgonya a legjobb étel
A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …
Érdekel a cikk folytatása? »Allergizáló tápanyagfehérjék
Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz. Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék …
Érdekel a cikk folytatása? »A hal márpedig egészséges!
Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …
Érdekel a cikk folytatása? »A tyúktojás allergia
A tojásallergia általában hat hónapos kor után derül ki, mikor az anya megkezdi a tej pótlását különböző főzelékek feltétek formájában. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a tojásfehérje vagy a sárgája okozza-e a panaszokat, noha, biokémiai értelemben véve eltérő fehérjékből állnak. Mégis elmondhatjuk, hogy leggyakrabban a tojásfehérjében található fehérjékre, az ovalbuminra, az …
Érdekel a cikk folytatása? »A szója fontossága
A szója ma már mindenféle formában, sót félkész ételek formájában is kapható. Feltehető, hogy olcsósága miatt terjedt el mind az élelmiszeriparban, mind a kereskedelemben. Kétségtelen, teljes értékű növényi fehérjének tekinthető, így a szójára nem érzékenyeknek nagyon egészséges táplálék. Sajnos, a szója gyakran okoz allergiát. A tehéntejre allergiások nagy százaléka érzékeny …
Érdekel a cikk folytatása? »A tejallergia és az ekcéma
Előfordulhat, hogy a tejallergiás betegnek a bőrén jelentkezik igen csúnya ekcéma. Nem ritka az sem, hogy a tej hatására a csecsemő vagy kisded fullad. Sőt, ritkán súlyos tüdőelváltozásokat is okozhat a tehéntej-allergia. A felnőtteknél általában gyomor-bél rendszeri tüneteket észlelünk, gyakori panasz például a hasmenés vagy a felfúvódás. Néha a betegek …
Érdekel a cikk folytatása? »A tehéntejfehérje allergia kialakulása
Magyarországon legtöbbször a tehéntejfehérjék okoznak allergiát. A tehéntej allergia létrejötte legalább két ismert immunreakciónak köszönheti. Megfigyelések alapján különbséget tehetünk a kétféle tejallergia között. A valódi, melyet az immunglobulin E okoz, ritkán múlik el, tehát az ilyen típusú allergia hosszú ideig tartó, esetenként életre szóló diétázást jelent. A másik típust az …
Érdekel a cikk folytatása? »Az anyatej és a tehéntej kapcsolata
A zsírtartalom tekintetében az anyatej és a tehéntej között nincs lényeges különbség, zsírsavösszetételük azonban eltérő. A tehéntejben nincs elég telítetlen zsírsav, ami pedig a csecsemőnek elengedhetetlenül fontos. A linolsav-tartalom például kb. hatodrésze csak az anyatejének. A fehérjearány csökkentése érdekében szükséges hígítás sajnos a tehéntej zsírtartalmát is csökkenti (ráadásul a forgalomban …
Érdekel a cikk folytatása? »