Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok (page 15)

Tag Archives: vitaminok

A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert. A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az E-vitamin

Az E-vitamin öregedésgátló vitaminként ismert. Nyolc különféle tokoferol vegyületet azonosítottak az E-vitaminnal, mind hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A tokoferolok sárga olajok, zsírban oldódnak, hőre nem könnyen bomlanak. Az E-vitamint nagyban károsítják azonban a vasvegyületek, a szintetikus ösztrogén, a klór és a klóros víz. Az E-vitamin 50-85%-a a többi vitaminhoz hasonlóan az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vitaminokról általában

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, ezeket a táplálékkal vihetjük be. A vitaminok állhatnak elő vitaminokból képződnek, valamint léteznek az úgy nevezett anti vitaminok. Ezek olyan anyagok, amelyek valamely vitamint kiszorítják a már bejuttatott enzimekből. A táplálkozás igen meghatározó a vitaminok bevitelének szempontjából, helytelen táplálkozás esetén ugyanis …

Érdekel a cikk folytatása? »

B-17 vitamin

A B-17 vitamin körül megannyi vita robbant ki. A vita tárgyát az képezni, hogy mennyire igaz az a felfedezés, hogy képes a daganatos betegek gyógyítására, ezáltal tényleg egy alternatív gyógymódot jelenthet-e a rák ellen? Ez a vitamin a legnagyobb koncentrációban a sárgabarack magjában található meg. Egyetlen magnak akár a 2,5%-át …

Érdekel a cikk folytatása? »

Két alapszabály a vitaminokkal kapcsolatban

Egyre divatosabb a vitaminok, mint étrendkiegészítők fogyasztása. A problémánk nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy a vitamin és az étrendkiegészítő fogalmával nem vagyunk tisztában. Ez persze egyetlen pillanatig sem jelenti azt, hogy lexikális tudásunkat kellene a tökélyre fejleszteni, mindössze annyi a feladatunk, hogy a gyakorlati értelmezésükkel legyünk tisztában. Ez …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kismamák egészséges étrendje

Tudományos kutatások szerint már a fogamzást megelőző 3-6 hónapban, valamint a terhesség első néhány hetében követett étrend is jelentősen befolyásolja a magzat fejlődését. A túlzott alkoholfogyasztás például fejlődési rendellenességet okoz, tanácsos tehát mindenféle szeszes italt messze elkerülni a fogamzás előtt, és a terhesség első 12 hetében. Később már napi legfeljebb …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szemészeti betegségekben szenvedők étrendje

A szemészeti megbetegedésekhez gyakran társulhat fehérje és vitamin anyagcsere-zavar. Ezeket az elváltozásokat megfelelő étrenddel kedvezően tudjuk befolyásolni. A-vitamin-hiány Az A-vitamin-hiány kötőhártya-kiszáradást, szaruhártya-lágyulást stb. okozhat. Kötőhártya-kiszáradást figyeltek meg A-vitamin-hiányosan táplált csecsemőknél. Ugyancsak ismeretes az A-vitaminózis és a farkasvakság közötti összefüggés. Tejet, tojást, vajat és zöldségféléket nem fogyasztó embereknél egy hónap alatt …

Érdekel a cikk folytatása? »

A terhesség és a szülés utáni étrend

Terhességi vészes hányás étrendje A terhességi vészes hányás esetében (hyperemesis gravidarum) a máj glikogénraktározó képessége zavart, a méregtelenítés tökéletlen. A nagyfokú elektrolit- és folyadékveszteség miatt exszikkózis fejlődhet ki. A táplálkozás akadályozottsága folytán súlyos lefogyás és hipovitaminózis jöhet létre. B6-vitamin csökkenti a hányingert. Ha a beteg inni tud, akkor C-vitamin-dús teákat, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szívinfarktuson átesett beteg étrendje

Az étrend nyersanyagait úgy válogatjuk össze, hogy azok sok káliumot és magnéziumot, illetve kevés nátriumot tartalmazzanak. A naponta mintegy 300-500 mg magnéziumot és 3,5-4 g káliumot fogyasszon a beteg, de a nátriumfogyasztása ne emelkedjék lényegesen. Az energiában és zsírban szegényebb diétát a betegeknek kórházi kezelésük után a továbbiakban is tartani …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szívinfarktusos beteg étrendje

A diéta jellemzője a kálium- és magnézium gazdagság, valamint a nátrium- és zsírszegénység. A betegség első két napjában csak kálium- és magnézium gazdag gyümölcsleveket kap a beteg. A savanykás ízű gyümölcslevek jobban oltják a szomjúságot. A diétát ezután az étrend folyékony-pépes változatával folytatjuk, úgy, hogy kb. 5040 kJ (1200 kcal) …

Érdekel a cikk folytatása? »