Kezdőlap / Vitaminok / Két alapszabály a vitaminokkal kapcsolatban

Két alapszabály a vitaminokkal kapcsolatban

Egyre divatosabb a vitaminok, mint étrendkiegészítők fogyasztása. A problémánk nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy a vitamin és az étrendkiegészítő fogalmával nem vagyunk tisztában. Ez persze egyetlen pillanatig sem jelenti azt, hogy lexikális tudásunkat kellene a tökélyre fejleszteni, mindössze annyi a feladatunk, hogy a gyakorlati értelmezésükkel legyünk tisztában. Ez azért fontos, mert az egészségünk érdekében tehetünk komoly lépéseket úgy, hogy közben még talán pénztárcánkat is kíméljük.

Nagyon egyszerűnek tűnik vitamin komplexeket szedni. Megebédelünk, majd egy fél pohár vízzel bekapkodjuk a napi vitaminszükségletünket néhány tabletta, vagy kapszula formájában. Ez meg is van, mondhatnánk.

Vizsgáljuk meg önmagunkat! Ennyit tenni valóban elég? Egészségünk ennél nagyobb “misét” is érdemel.

Aki nem csupán egészségesen próbál étkezni, hanem ráadásul még fogyókúrázik is, annak fontos tudnia, hogy alapvetően kétféle vitamint különböztethetünk meg egymástól. Az első csoportba a vízben oldódó vitaminok tartoznak. Ide tartozik minden vitamin, amely nem az A, a D, az E, és a K vitamin, mert ez utóbbiak zsírban oldódnak. Azért tartottuk fontosnak kiemelni a fogyókúrázókat, mert a zsírban oldódó vitaminok nem a testünkön fölöslegként lerakódott zsírban, hanem a napi táplálékkal a szervezetünkbe bevitt zsírokban oldódik.

Ha ezen alapinformációkat feldolgoztuk, megfogadtuk, és már alkalmazzuk is, akkor érdemes a pénztárcánk kímélésére hozni néhány okos döntést. A vitaminok ugyanis a természetes formájukban is hozzáférhetőek. Az A vitamin például a tejtermékekben, vagy a kajszibarackban található.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás