Kezdőlap / Állatok / Kutya / Csivava

Csivava

A csivava (Chihuahua) a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pello corto (rövid szőrű csivava), illetve chihuahua pello largo (hosszú szőrű csivava). Mexikóból származik. Néhány forrás azt bizonyítja, hogy az aztékok, inkák, toltékok idejében már őrzőkutyaként alkalmazták.

Testfelépítése: Nagy felálló füleivel a legapróbb neszt is meghallja, éppen ezért kiváló jelzőkutya. A csivava igen kicsi kutya. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Háta vízszintes és lapos, mellkasa szépen ívelt. Orr viszonylag rövid és enyhén hegyes. Arca vékony. Teste hengeres alakú, tömör. Karcsú váll és izmos hátulsó jellemzi. Farka mérsékelten hosszú. A fej nagy, de a testtel arányos. A nagy, kerek szemek egymástól távol vannak, teltek és igen kifejezők. A csivava harapása ollószerű vagy harapófogószerű.

Színe:Minden szín és kombináció megengedett. A leggyakoribb és legértékesebb színek fakó vagy barna, csokoládé, fehér, krém, ezüstszürke, fekete-cser, és a fekete.

Szőrzete: Kétféle szőrzetváltozata van: rövid szőrű és hosszú szőrű. A rövid szőrű csivava sima, lágy és fényes szőrzete rásimul a testére. A hosszú szőrű csivava szőrzete valamivel lágyabb és finomabb szerkezetű, mint a rövid szőrű változat bundája és rendelkezik aljszőrzettel. E szőrzet lehet sima vagy enyhén hullámos, az aljszőrzet nem lehet vastag.

Természete: A csivava igen harcias, a méreténél jóval nagyobb állatokat is megtámad. Méretének megfelelően gyors és játékos. Éber, szemtelen, magabiztos, bátor, alkalmazkodó, gyengéd, érzékeny és szívós.

Méret: 16-20 cm.
Súly: 0,9-3,5 kg.
Magassága: 16-20 cm
Élettartam: 12-14 év
Alomszáma: 2-4 kölyök

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply