Kezdőlap / Egészség és fitness / A csodás csalán

A csodás csalán

Csólyány, csohán, árvacsián, csollán, így is nevezik. Egyik legértékesebb gyógynövényünk a csalán, hiába is utáljuk, ha kirándulás közben összecsipkedi a fedetlen lábszárunkat, becsüljük meg, csodákra képes.
Hatalmas vitamin és ásványi anyag tartalma van, A- és C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, és a nagyon értékes, öregedést késleltető szelén is nagy mennyiségben van benne. Antioxidáns tartalma is átlagon felüli.
Felhasználása igen sokrétű lehet. Lehet, teaként belsőleg fogyasztani, lehet a forrázatát külsőleg alkalmazni, lehet magát a nyers csalánt külsőleg alkalmazni testünkön. Nézzük, mi mindenre jó a csalán.
Teának bármely gyógyszertárban vagy bármely gyógynövényboltban megtalálhatjuk, de egy kis sétával mi magunk is gyűjtögethetünk csalánt, hiszen szinte bárhol megterem, és könnyű felismerni. Ha mi magunk szedjük, télire is száríthatunk magunknak belőle, így bőségesen fogyaszthatjuk a téli hónapokban is, mivel a csalánteának vitamintartalma által immunerősítő szerepe igen fontos, emellett igen magas a vastartalma is. Vértisztító, méregtelenítő hatása sem elhanyagolható, remekül kiegészíti a fogyásra vágyók fogyókúrás étrendjét is. Emellett erősen vízhajtó is, kíméletesen kimossa szervezetünkből a fölösleges méreganyagokat, a vesét fokozottabb működésre serkenti, az egész emésztőrendszer tisztításával teret enged szervezetünk hatékonyabb működésének, így téve azt ellenállóbbá.
Nyersen, leveleit összezúzva, vérzéscsillapító hatást vált ki, így friss sebek kezelésére is kiválóan alkalmas. Egyéb fájdalmas testrészeinket is borogathatjuk ugyanígy, ugyanezzel a módszerrel.
Az ízületi bántalmakra, gyulladásokra, és egyéb reumás megbetegedésekre is kifejezetten ajánlott csalánt alkalmazni.
A szépségápolásban is nagy szerepe van, erős bőrtisztító hatású, a zsíros bőrt tökéletesen ápolja. A hajunkra, fejbőrünkre is használhatjuk, azokat is erősíti, hajunk szebb, erősebb, fényesebb lesz egy kis csalánpakolástól.
Érdemes kipróbálni egy pár hétig a csalántea fogyasztását, hiszen szinte mindenre jótékonyan hat, és nem utolsó sorban az ára is megfizethető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás