Kezdőlap / Csontritkulás / Csontritkulás “Fontos a megelőzés”

Csontritkulás “Fontos a megelőzés”

A csontritkulás megelőzésénél komolyan kell venni a gyermek korban kialakult táplálkozási szokásokat és a testmozgás rendszerességét! A komolyabb súlyfelesleggel küzdő gyermekek és felnőttek közt sokkal nagyobb az aránya csontritkulás kialakulásának! A csontritkulás kialakulásáért felelős kalcium hiány főbb tünetei a következők: fokozott görcskészség,a körmök növekedésének zavara,hirtelen hajhullás,fokozott allergiahajlam.
És HÖLGYEIM FIGYELEM a drasztikus fogyókúra amit sajnos a hölgyek előszeretettel végeznek borzalmas hatással van a csontokra.
Mivel a drasztikus fogyókúra alatt szinte mindent megvonnak szervezetüktől,így általában a kálcium pótlásra sem gondolnak pedig ez nagyon fontos lenne ugyanis ha, nem viszünk be a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű kálciumot akár étel akár étrenkiegészítő formájában a szervezetünk elkezd a csontjainkban raktározott tartalékokhoz nyúlni. Aminek a következményét persze nem most azonnal látjuk hanem majd az idő múlásával
Megfelelő testmozgással, fizikai aktivitással el lehet érni a csúcs-csonttömeget, amiből később mindenki elkerülhetetlenül veszíteni fog. A csontokra ható állandó, váltakozó terhelés (a mozgás) hatására ugyanis a nagyobb mechanikai terhelésnek kitett területeken a csontképzés fokozódik. A mozgás mellett komoly szerepe van a megelőzésben a helyes táplálkozásnak, a kalcium- és fehérjedús étrendnek, a megfelelő D-vitamin ellátottságnak. A másodlagos megelőzéshez tartozik a veszélyeztető tényezők korai felismerése, és a korai kezelés elkezdése, a nőknél a menopauza hormonális változásainak megfelelő kezelése. A harmadlagos megelőzés lényegében már a betegség folyamatának lassítása, a megfelelő kezelési módok alkalmazása, melynek folyamán természetesen az életmód megváltoztatására is szükség van. Ez már igazából nem a csontritkulást előzi meg, hanem annak tüneteit és következményeit.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás