Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Csukafejű és Olasz gőte

Csukafejű és Olasz gőte

Jegyei: karcsú gőte, hosszúkás, lapos fejjel, feltűnően kiálló felső állkapoccsal, bőre gyakran érdes, szemölcsös. Hátszínezete sokféle lehet, a vörhenyestől a feketés barnáig, vagy olajzöld, középen sárgás vagy vörösesbarna csíkkal és sötét foltokkal. Hasoldala a fehérestől a szürkéig változhat: közepe sárga, különösen a hímnél sötéten pettyezett. A hímek hátsó lábszárán sarkantyúszerű duzzanat van, kloákájuk pedig nászidőben kúp alakú. A teljes testhossz legfeljebb 140 mm.
Elterjedése: kizárólag Szardínia szigete. Élőhelye: a síkságtól a magashegységekig egyaránt előfordul, 1800 m-ig. Gyakran sok hónapon át tartózkodik tócsákban, árkokban, patakokban vagy kisebb tavakban.
Életmódja: szívesen bújik a mederben lévő kövek alá. A többi Euproctus fajjal szemben a magasabb vízhőmérsékletet is bírja. A szárazon élő példányok mindig vízközeiben rejtőznek, pl. kövek alatti hézagokban. Szürkületkor és éjjel mozgó faj, nappal nehéz megtalálni. A párzás a vízben történik: a hím meglepetésszerűen veszi birtokba a nőstényt, majd kloákájukat összeérintik.
Tápláléka: a vízben apró rákok, férgek és rovarlárvák. A szárazon férgek, puhább rovarok, pókok és meztelen csigák. Egyéb: a nászidőszak csúcsán az Euproctus fajok nappal is aktívak, és gyakran megfigyelésük is könnyű. Előfordul, hogy izgalmában több hím is megragad farkával egyetlen nőstényt, úgy, hogy az nem tud levegőt venni, és végül megfullad.

Olasz gőte
Jegyei: igen kicsi, barnás gőte, feje
rövid, fejoldala jellegzetesen színezett. Háta barnás,
apró, rendszertelen, sötét foltokkal. Oldala sárgás, enyhén fémfényű, olajbarnával mintázott. Torka és hasa sárga,
többé vagy kevésbé sötéten foltos. A vízben töltött nászidőszak során mindkét
nem fejoldalán sárga foltot visel, oldalról
lapított farkukon alacsony perem fut végig. A hím kisebb, erre az időre kloákája megduzzad, általában rövid faroknyúlványa is van. Teljes hossza 65-75 mm. Elterjedése: Közép- és Dél-Olaszország. Élőhelye: a kisebb, növényekkel benőtt vizek környéke. A hegyekben 1500 m-ig található meg.
Életmódja: a szárazon rejtőzködő, éjszakai életet él. Amikor azonban a vízben tartózkodik. nappal mozog. Tápláléka: apró férgek, pókok, legyek, vízi rovarok és alacsonyabb rendű rákok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

Leave a Reply