Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Fürge gyík Lacerta agilis szaporodása

Fürge gyík Lacerta agilis szaporodása

A megadó póz a győztes hímben harapási gátlást vált ki, amely csak akkor oldódik fel, amikor a vesztes menekülni kezd: ilyenkor röviden üldözi, de rendszerint nem fogja meg. Ha ez mégis megtörténik valami miatt, akkor csúnyán összeharaphatják egymást. Amikor egy hím párzásra kész nősténnyel találkozik, azt lassan tipegve közelíti meg. A nőstény megadó testtartással és hátsó felének ütemes ringásával jelzi hajlandóságát. A hím erre állkapcsával megragadja partnere farkának középső részét, majd apró nekirugaszkodásokkal lassan egyre közelebb csúsztatja száját a farok tövéig. Amint odaér, mindketten megpihennek, majd a hím párja oldalába harap, és testét meggörbíti úgy, hogy kloákájuk összeérjen. Egyik hátsó lábával partnere faroktövére támaszkodik, és bevezeti két hemipéniszének egyikét. Egyesülésük 3-5 percig tart. A tojásrakás májusra vagy júniusra esik. 10-14 puha héjú tojását a nőstény maga ásta apró üregekbe vagy más napos, de védett helyen rejti el. Hogy az utódok mennyi idő után kelnek ki, az erősen függ a hőmérséklettől; 21-24 °C-on 62-63 na¬pig fejlődnek. Keléskor 50-60 mm hosszúak. A fiatal hímek oldala kb. hat hónap múltán kezd halványzöldre színeződni. A fürge gyíkok 1,5-2 évesen válnak ivaréretté.
Tápláléka: nem túl válogatós; sáskákat, tücsköket, bogarakat, pókokat, ászkákat és százlábúakat is megfog; érdekes, hogy étlapján nemritkán méhek, darazsak, hangyák és poloskák is szerepelnek. Gyakran kisebb gyíkokat is elejt. Egyéb: a fürge gyík állományai manapság Közép-Európa sok tájékán veszélyeztetettnek tekinthetők. A faj ugyan védelem alatt áll, de ez csak akkor ér valamit, ha élőhelyeit is megtartják.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply