D-vitamin

A D3-vitamin egy sztearinszármazék, provitaminjából vagyis előanyagából a 7-dehidrokoleszterinből alakul ultraibolya sugárzás hatására D3- vitaminná. Globulinokhoz (fehérjékhez) kötődve jut el a májba, ahol további kémiai átalakuláson megy keresztül, majd újra fehérjéhez kötődve szállítódik el a bélbe, illetve célhelyére a csontokba. A bélben kalciumkötő fehérjék szintézisét serkentik, melyek a kalciumot átjuttatják a bélfalon. A vitaminnak kettős hatása van, mégpedig megemeli a vér kalcium és foszfát szintjét, azáltal hogy fokozza a bélből a kalcium felszívását, és csökkenti az ürülését a vesén keresztül, így képes közvetlenül hatást gyakorolni a csontképződésre.
A növényi eredetű D2-vitamint az ember nem tudja olyan hatékonysággal hasznosítani. A D-vitamin hiánya nem csak a kalcium anyagcserére van hatással, hanem foszforhiányt is okoznak. Hiánya ízületi gyulladáshoz, ízületi merevséghez, görcshöz vezet. Jellemző még a hátfájás, a fogszuvasodás, fáradtság és levertség, illetve a haj nagy mennyiségű hullása.
Kutatók rámutattak arra, hogy a D-vitamin szerepet játszik az immunvédekezésben, ugyanis képes a T-sejtek aktiválásában. A folyamatban a D-vitamin molekulán található receptorok segítenek, ha a D-vitamin szintje nem megfelelő a szervezetben, úgy a T-sejtek inaktív állapotba kerülnek.
A vitamin túladagolása esetén a csontok rendellenes fejlődése figyelhető meg. Többnyire a csontok elkezdenek meszesedni, de nem csak a csontokban indul meg a meszesedés, hanem más szervekben is, ezért fokozottan figyelni kell a vitamin adagolására.
Angliában figyelték meg az a jelenséget, amikor is kevés napfény hatására, kevesebb D-vitamin képződött a szervezetben, ezáltal gyakoribbá vált a csecsemők és kisgyermekek esetében a rachitis, mely a csontok eldeformálódását jelenti. D-vitamin pótlásával és megfelelő mennyiségű napoztatással megakadályozható a kór kialakulása.
A D- vitamin táplálék-forrása leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő. Napi szükségletünk életkor függő, a csontosodási folyamatok szerint változó.
Gyermekeknek 400-800 NE, terhesség és fokozott szükséglet esetén 800-1000 NE, felnőtteknek (napfény felvételétől függően) kb. 100 – 500 NE a szükséges D- vitamin mennyiség (RDA – OÉTI alapján).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás