Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / Depresszió,mint női betegség

Depresszió,mint női betegség

A depresszió összetett betegség. Köztudott, hogy kialakulásában az öröklött hajlam és a tragikus élethelyzetek egyaránt közrejátszanak (mindenkinél más -más arányban).
Kevesen vannak azonban tisztában azzal, milyen nagymértékben hat a lelki egyensúlyra, hogy mit eszünk. A legújabb eredmények alapján a szakemberek szorgalmazzák, hogy az étrend megfelelő arányban tartalmazzon esszenciális zsírsavakat. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy több omega-3 zsírsavat kellene fogyasztanunk, amelyek főként a zsíros húsú halakban, a diófélékben, illetve a lenmagban található, és kevesebb omega-6-ot, amely legnagyobb mennyiségben bizonyos növényi olajokban (főleg a kukorica- és a repceolajban), valamint az előre csomagolt készételekben és a feldolgozott élelmiszerekben fordul elő. Más kutatások adatai szerint a depressziósok szervezetében kevesebb van bizonyos B-vitaminokból, továbbá a szelén, a vas és a cink hiánya is kimutatható. Az azonban egyenlőre nem világos, hogy a tápanyaghiányra okként vagy okozatként kell tekinteni- annyi biztos, hogy a lelki betegség hat a táplálkozásra, hiszen a búval bélelt embereknek gyakran nincs étvágya.
Noha a nőknél a depresszió kockázata a férfiakéhoz képest kétszer nagyobb, a szülés után jelentkező kedélybetegség a Pittsburghi Egyetem kutainak legújabb elmélete szerint összefüggésbe hozható az étrenddel.
A gyermekágyi depresszió, legalábbis részben, amiatt alakul ki, hogy a terhesség és a szoptatás alatt a tápanyagok a magzathoz irányulnak, illetve az anyatejben koncentrálódnak, s az anya készletei csak bizonyos idő elteltével töltődnek fel újra.
A depresszió súlyos formát ölthet. Ebben az esetben szakszerű pszichiátriai kezelés szükséges, amelyhez ma már hatékony orvosságok állnak rendelkezésre. Az étrend megváltoztatása az előírt gyógymódot ugyan nem helyettesíti, de bevitelének fokozásával megelőzhető a betegség, enyhíthetők a tünetek, sőt javíthatók az antidepresszáns készítményekkel elért eredmények.

Gondolatmorzsa
„Az ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak aránya az étrendünkben 1890 előtt 1:1 volt, ma 25:1.
A depresszió elharapózásáért sokan az ómega-6 zsírsavak fogyasztásának rendkívüli mértékű növekedését okolják”

Tehát: növeljük az étkezések során bevitt ómega-3- zsírsavtartalmú táplálékok arányát, fogyasszunk minél több lazacot, makrélát, tonhalat.
Táplálékkal szinte lehetetlen a szervezetbe juttatni a depresszió kezeléséhez szükséges mennyiségben ómega-3 zsírsavakat (napi 1-3 g kellene a hatékony hangulatjavításhoz).
A betegség kialakulásának azonban elejét lehet venni azzal, hogy többször eszünk halat. Aki nem szereti a halat, mindennap tegyen egy-egy kiskanálnyi őrölt lenmagot (amely szintén jó forrása az omega-3 zsírsavaknak) a reggeli joghurtba, zabpehelybe vagy az ebédhez, vacsorához fogyasztott salátába.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Hozzászólás