Kezdőlap / Hitel / Devizahitel ismertetése

Devizahitel ismertetése

Devizahitelek nemcsak az eddigi tárgyalt formában, hanem oly módon is felvehetőek, hogy a kölcsönre szoruló gazdálkodási szervezet kötvényt bocsát ki. A kötvény forgatható értékpapír, mely a benne szereplő értéket (kölcsöntőkét) megtestesíti. Szemben a részvénnyel, amely tulajdonjogot, a kötvény hitelviszonyt testesít meg. Az alábbiakban néhány nemzetközileg használt kötvénytípust ismertetek:
Eurokötvények:
Az Eurokötvények USD-ra szólnak, de nem az USA-ban kerülnek kibocsátásra. Természetesen kibocsáthatók más devizában is, de csak akkor tekintendők Eurokötvényeknek, ha a kibocsátás nem abban az országban történik, ahol a kötvény devizaneme a törvényes fizetési eszköz. Az Eurokötvények lejárata gyakran 5-10év , vagy ennél hosszabb időszak. Névértékük viszont általában alacsony, hogy a kisbefektetők is meg tudják vásárolni. A kamatot évente fizetik, mely lehet fix vagy változó. Az Eurokötvények lehetnek ún. zéró kupon, vagy változó kamatozásúak, részvényre alakíthatóak, vagy ezen átalakítást biztosítók, vagy olyanok, amelyek adott áron további kötvény vásárlását garantálják. Az Eurobond tulajdonosok nevét nem hozzák nyilvánosságra. Míg a szindikált hiteleket leginkább a fejlődő országok veszik igénybe, addig a kötvénykibocsátással inkább a fejlett országok élnek.
Samurai kötvények: A samurai kötvényeket külföldi kibocsátók (köztük az MNB is) japán yenben, Japánban bocsátják ki. Ez a yennek, mint világpénznek, erősíti a nemzetközi szerepét és növeli Japán részesedését a világ projektfinanszírozásában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vállalkozói hitel kezdőknek

A mai bizonytalan világban, amikor a munkaerőpiacon folyamatos leépülés tapasztalható egyre többen gondolkodnak abban a …

Leave a Reply