Domony

Közúton a 30. sz. főútról érhető el, az Aszód melletti leágazásról vagy az M3-as autópályáról, aszódi kijárattal. Macidal közös vasútállomása van.
Az Aszód és Iklad szomszédságában fekvő település az itt igen széles Galga-völgy nyugati oldalán fekszik. Határában, a Galga- és Egres-patak völgyében, 14 régészeti lelőhelyet tártak fel, melyek közül rézkori a legkorábbi. A Flóramajor területén Árpád kori földvár volt valaha. A XIV-XVI. század első feléig a Domonyi család birtoka. A tizenöt éves háború idején elpusztult. 1695-96-ban telepítettek ide evangélikus szlovákokat és ekkor költöznek ide újra katolikus magyarok is.
A falu főutcáját szinte eltorlaszolja a kereszt alaprajzú – homlokzati tornyos – evangélikus templom. Az 1777-ben felszentelt templomhoz csak 1810-ben épült a torony, amelyet 1848-ban magasítottak. 1900-ban készült a szélfogó és a sekrestye belseje valószínűleg ekkor kapta a ma is látható romantikus díszítését. A karzat alatti tér alacsony, nyomott ívű. Az oltárképen Raffaello Transzfiguációjának másolata látható. Említést érdemel a későbarokk stílusú, angyalszobrokkal díszített szószék.
A templom közelében (Fő u. 93.), nagy park közepén áll az újabb szárnyakkal bővített Domonyi-kúria, – ma szociális otthon. A többször átépített klasszicista épületének (1820) utcai homlokzatán, sarokrizalitok közötti,
toszkán oszlopos tornác látható, melynek négyoszlopos középrésze előreugrik. A timpanont családi címer díszíti.
Az 1830 körül épült Both-Baghy kúria utcára nyíló, (I alaprajzú épülete. A jelenleg polgármesteri hivatalnak is otthont adó földszintes kúriát már jelentősen átalakították.
Az Ónody-kúria (Dózsa György u. 52.) XVIII. század végi későbarokk épületben ma önkormányzati lakások vannak.
A község közigazgatási területéhez tartozik a dinamikusan fejlődő Domony-völgy településrész, mely adottságai folytán (Gödöllői Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédsága, több vízügyi kezelésben lévő mesterséges tó) alkalmas üdülőövezet kialakítására. A településrész közúton a 30. sz. főútról közelíthető meg a Domony-Gödöllő között lévő leágazásról.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás