Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Dzsungáriai törpehörcsög

Dzsungáriai törpehörcsög

Ez a miniatűr kis állat maximális mérete 6-11 cm, és a súlya maximum 50 gramm körül van. Általában a háta szürkés, de előfordulhat bézs, vagy fehér változatban is, de mindig van rajta egy csík középen, ami végigfut a hátán. A hasa fehér, kicsi farka van, és a feje a testéhez képest nagyobbacska.
Eredeti élőhelye Szibéria. A szabadon élő dzsungáriai hörcsögök méteres lyukat ásnak a földbe, és ott alakítják ki lakóhelyüket. Éjjel keresgélnek élelmet, melyek lehetnek növényfélék, gyökerek, magvak, esetleg kisebb rovarok is. Ezeket mellső lábaikkal, azaz kezeikkel rugalmas pofazacskóikba tömködik, és a lakhelyükön kipakolják, majd elraktározzák azt. Télen az összehordott eleséget csemegézik, és téli álmot is alszanak, így ebben az évszakban az idejüket az odújukban töltik, melyet megfelelően kibélelnek. A hörcsögök a természetben körülbelül 2-3 évig élnek, és lakhelyükön hamar elszaporodnak, így ellensúlyozva a ragadozók által okozott veszteséget.
Mielőtt törpehörcsögöt vásárolnánk, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az ilyen kisállatok átlagéletkora 3 év, de az egyéb körülmények, és a nem megfelelő alomból való származás miatt hamarabb is elpusztulhat. Amikor elmegyünk törpehörcsögöt vásárolni, jó ha olyan állatot választunk, amelyik barátságos, nyugodt. Ezt könnyen megtudhatjuk, ha közelítünk a kezünkkel az állatka felé, és az nem támad (csipog), vagy elbújik (félénk), hanem inkább érdeklődve közelít felénk, valószínűleg jó természetű. Ezután vizsgáljuk meg nincs e rajta sérülés, érdeklődjünk a koráról, és arról, hogy eddig mit kapott enni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csincsilla lakása

A csincsillának nagyon nagy a helyigénye, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy el tudjuk e normális …

Hozzászólás