Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Egyre könnyebb házasodni és elválni

Egyre könnyebb házasodni és elválni

Minthogy a jövő házassága szabad, kényszermentes házasság lesz, az együttélés folytatását vagy felszámolását illetően is szabadon, kényszermentesen döntenek majd. Ennek anyagi feltételei – a különköltözés megoldhatósága; az, hogy egyik felet se érje számottevő, életszínvonal-csökkentő veszteség stb. – ma még nem mindig biztosítottak, de a jövőben általánossá válnak. Fokozatosan javulnak a szabad válási döntés pszichikus feltételei is, aminek egyik fő tényezője, hogy változik a válás társadalmi megítélése: egyre kevésbé tekintik „bűnnek”, személyiséghibának, értékcsökkentő tényezőnek.
A teljes válási szabadság önmagában nyilván növelné a válási hajlandóságot, ha nem hatna ezzel ellentétesen az említett, partnerkapcsolati és általános műveltségi szintemelkedés. S ami a legfontosabb: ha megszűnik a házasság zárt, korlátozó jellege, ezzel együtt megszűnik a válások korábbi, döntő motívuma, indítéka is, ti. a szabadulás vágya és egy új, bizonyos szempontból megfelelőbb kapcsolat létesítésének igénye. A házastársi kapcsolat hiányosságai sokkal könnyebben elviselhetők, ha mindkét fél szabadon mozoghat, létesíthet olyan kapcsolatokat, amelyek jól kiegészítik a házasságot, megadják azt, ami abból hiányzik. Persze nem arról van szó, mintha a jövőben a házastársak nem törekednének házasságuk hiányosságainak kiküszöbölésére, hiszen érzelmi és intellektuális kapcsolatuk sokkal intenzívebb lesz a ma megszokottnál, és intézményes segítség (házaspár-terápia) is rendelkezésükre áll majd.
Egyes esetekben mégis elkerülhetetlen vagy viszonylag a legjobb megoldás lesz a válás, amely azonban sok szempontból egész másként fog lezajlani, mint a múltban. C. Kirkpatrick két érdekes, utópikus elgondolást ismertet ezzel kapcsolatban. Az egyik szerint a válás olyan lesz, mint egy komplikált műtét, amelyet gondos kivizsgálás után a házasság bizonyos betegségeinél írnak elő. A házastársak nyíltan beszélgetnek a baj tüneteiről „házassággyógyászukkal”, aki indokolt esetben előkészíti őket a „műtétre” : a házasság felbontására, ami hipnotikus szuggesztióval, fájdalommentesen történik. Jó előre gondoskodnak mindkét házastárs számára a hozzáillő új partnerről is, s a gyógyulás folyamatát mindvégig szakember irányítja. A másik utópia szerint a házasságot egységesen tíz évre kötnék, vagyis a házasulók előre tudnák, hogy tíz év múlva elválnak, méghozzá ugyanolyan ünnepélyesen, mint ahogy házasságot kötöttek. Így a válás elkerülhetetlen és természetes dolognak tűnne …

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás