Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A válás jövője

A válás jövője

Vessünk egy pillantást a válás jövőjére, hiszen a válás egyidős a házassággal, s elég nyilvánvaló, hogy jövőjük is összefügg. A válás a jövőben valószínűleg még könnyebbé válik; ennek ellenére lehetséges, hogy kevesebben fognak élni vele. Legalábbis kevesebben, mint ahányan most elválnának, ha különböző kényszerítő körülmények (lakás, anyagiak stb.) nem tartanák vissza őket.
Hogy miért? Először is azért, mert már a párválasztás érettebb és megfontoltabb lesz, nem pusztán a szerelemre épül, s így a házasságot nem rendíti meg a szerelem elmúlása. Ha a házasulók lelkileg is érettek a házasságra és személyiségük kipróbáltan összeillik, akkor bizonyára eleve nagymértékben csökken a házasság életképtelenné válásának esélye. Másrészt a jövőben a tervszerű nemi nevelés és a családi életre nevelés folytán várhatóan jelentősen emelkedik a partnerkapcsolati kultúra színvonala, a házaspárok tudatosabban irányítják kapcsolatukat, és képesek lesznek a fölmerülő kisebb-nagyobb konfliktusok, nehézségek megoldására. De ebbe az irányba fog hatni az általános műveltségi szint emelkedése is. Bizonyos, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az olyan, ma még gyakran válásra vezető, durva magatartáshiba, mint az iszákosság, a testi vagy lelki erőszak, a házastárs kizsákmányolása stb.
Igaz viszont, hogy sokkal kevesebbért, viszonylag jelentéktelenebb okok miatt is el lehet válni. Ez beállítottság és igényszint kérdése, s az igényszint a jövőben várhatóan emelkedni fog. A múltra jellemző, durva válóokokat fokozatosan kiszorítják az olyan válóokok, mint a világnézet, az ízlés vagy az érdeklődés „összeférhetetlensége”, a tervek és célok diszharmóniája stb. A múltban oly sok tragédiát okozó szexuális hűtlenség, a „megcsalás”, egyre ritkábban fog szerepelni a válóokok között – mert nem tartják válóoknak -, annál inkább az emberi hűtlenség, a szolidaritáshiány, az ígéret megszegése, a megtévesztés és hasonlóak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyermekvállalás előtti kor

A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), …

Hozzászólás