Kezdőlap / Állatok / Kutya / Elghund a norvég jávorszarvas vadász

Elghund a norvég jávorszarvas vadász

A norvég jávorszarvas kutya két külön önálló fajtája a a fekete és a szürke elghund. A szürke jávorszarvas kutya a norvégok nemzeti kutyája. A fekete norvég kutya a ritkább, egyedszámuk pár ezerre tehető. Mindkét fajtát az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Hollandiában is nagyon kedvelik. Spicc fajta, valahol a sarkvidéknél alakulhatott ki.
Megjelenése: Mindkét fajta jellemzően északi típusú munkakutya. Középméretűek, a testük erőteljes, rövid, tömör. A fekete változat azonban magasabb. A fej kúp alakú. A kicsi füle felálló, háromszög alakú, hegyes. A szem mandula vágású. színe sötét. Az orra egyenes, színe általában fekete. A háta egyenes, az ágyéka feszes. A has enyhén felhúzott. A lábak vastagok, erősek egyenesek, és izmosak. A farok középhosszú, dús, a hátára kunkorítja. A szőrzete durva vastag és , sűrű. A színe a fajtától függően fekete, vagy szürke, bár lehet nagyon ritkán fehér is.
A fekete elghundot Amerikában vadászkutyaként (medve és hiúz) használják , de hajtóvadászaton akár mosómedvére is. Ez a fajta csendben vadászik, úgy vezeti oda a vadászt a vadhoz, hogy nem veri fel. Kevésbé önálló, mint a szürke, szorosan együttműködik a vadásszal. Standardját 1885-ben Gamle Bamse Gram nevű nevű kutyáról írták le. 1877 óta elismert fajta, de ritkaság volt éveken át még Norvégiában is. Korábban medvekutyának is nevezték. Az elmúlt években számuk növekedni kezdett, de Skandinávián kívül nagyon ritka. Hosszabb lábú és mozgékonyabb, és gyorsabb, mint a szürke elghund.
Mindkét fajtára jellemző:
Önálló, temperamentumos, olykor rámenős, nagyon találékony munkakutya. Fürge, nagyon könnyen tanítható, kitartó vadász. Bár jól kezelhető, de magabiztos, erőskezű gazdának ajánlott. A gazdájához rendkívüli módon ragaszkodik. Nagyon éber,falkában tartható. A mozgásigénye nagyon nagy.
A marmagasság: 45-52 cm, a súlya 20 kg.
Várható élettartam: 12-14 év.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply