Ételfóbiák

Az ételfóbia olyan állapot, amelyben valaki nem képes bizonyos ételeket megenni. Nem egyszerű válogatásról van szó, nem arról, hogy valaki nem szeret egy ételt, vagy hogy valami egészségesebbet szeretne. Sokan, akik ételfóbiában szenvednek, el kell mondják társaiknak, hogy nagyon szeretnék az ételt megenni, de valamiért képtelenek rá. Legtöbben pedig éppen olyan ételeket kerülnek, amelyeket hasznos volna rendszeresen fogyasztaniuk.
Ez a fajta fóbia gyakran hosszabb múltra nyúlik vissza, valamilyen negatív gyermekkori tapasztalatból ered. Legtöbben arról számolnak be, hogy amikor kicsik voltak, a szüleik vagy más idősebb emberek beléjük erőltettek olyan ételt, amit nem szerettek. Azóta pedig azt a dolgot nem tudják megenni. Más ételfóbiások arra emlékszenek vissza, hogy valamit ettek, amitől nagyon rosszul lettek, ezért nem akarják többé újra megkóstolni, mert annak az ételnek az illata és íze a rosszulléthez kötődik.
Két típusa van ennek a fóbiának: az egyik az ételundor, a másik a nyelési képtelenség. Olyanoknál fordul elő gyakrabban, akik agorafóbiában szenvednek. vagy nagyon szorongóak. Amikor a fóbiás nem tudja lenyelni az ételt, akkor a megfulladástól retteg, ami a szilárd ételek elutasításához is vezethet, és a beteg csak pépes vagy folyékony táplálékot mer fogyasztani. Az ételundor bizonyos illathoz és állaghoz kapcsolódik, amelyek hányingert és hányást váltanak ki. Ez visszavezethető lelkiiismereti vagy vallási okokra, tabukra, vagy pedig olyan korábbi tapasztalatokra, amikor bizonyos étel valóban rosszullétet okozott.
.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás