Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Étkezéssel az álmatlanság ellen

Étkezéssel az álmatlanság ellen

Gyakori és egész napunkat megkeserítő probléma az álmatlanság. Számos tényező állhat hátterében, a lelki eredetű okoktól kezdve egészen a különböző betegségekig. A korosodással együtt jár, hogy egyre kevesebb alvásra van szükségünk, de még ha kevés is szükségeltetik, akkor is nélkülözhetetlen. Olyan hormonok és fehérjék termelődését segíti elő az alvás, melyek a sejtek regenerálódásában vesznek részt.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a nyugtalan éjszakák hátterében pszichés okok állnak leggyakrabban, depresszió, nyugtalan életvitel, stressz. Mindezeken kívül az sem mindegy, milyen tápanyagokat fogyasztunk. Előfordulhat, hogy az alvászavar hátterében a nem megfelelő táplálkozás áll.
A tea, a kávé és a kóla koffeinforrások, melyek túlzott mértékű fogyasztása akadályozza a nyugodt alvást. Amennyiben leszokóban vagyunk ezekről, fokozatosan tegyük, hiszen a hirtelen koffeinmegvonás is hasonló hatással bír, mint a nagy adagokban történő fogyasztása. Lefekvés előtt egy kevés alkohol segít a könnyebb kikapcsolásban és elaltat. Viszont a mértékletesség itt is lényeges, hiszen a túl sok alkohol felpörgeti szervezetünket, alvásunk nem lesz olyan mély és rémálmok gyötörhetnek.
A túl későn elfogyasztott vacsora, vagy a zsíros és túl édes ételek sem segítenek könnyen álomba merülni, hiszen a vércukorszint drasztikus megemelkedése nem hagyja elpihenni a szervezetet.
A jó alvást a triptofán elnevezésű anyag segíti elő, magas koncentrációt tartalmaz belőle a brokkoli és a karfiol. Húsételek közül a pulyka – , a csirke – és a vadhúsok tartalmazzák, valamint a tej, a tojás és a szójabab.
Egy pohár kamillatea elfogyasztása lefekvés előtt, a macskagyökér kapszula, a komlótea , a levendulaolajos fürdő mind olyan természetes praktikák, melyek segítséget nyújtanak számunkra abban, hogy újult erővel és valóban kipihenten vághassunk neki az új nap kihívásainak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás