Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Étkezéssel az álmatlanság ellen

Étkezéssel az álmatlanság ellen

Gyakori és egész napunkat megkeserítő probléma az álmatlanság. Számos tényező állhat hátterében, a lelki eredetű okoktól kezdve egészen a különböző betegségekig. A korosodással együtt jár, hogy egyre kevesebb alvásra van szükségünk, de még ha kevés is szükségeltetik, akkor is nélkülözhetetlen. Olyan hormonok és fehérjék termelődését segíti elő az alvás, melyek a sejtek regenerálódásában vesznek részt.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a nyugtalan éjszakák hátterében pszichés okok állnak leggyakrabban, depresszió, nyugtalan életvitel, stressz. Mindezeken kívül az sem mindegy, milyen tápanyagokat fogyasztunk. Előfordulhat, hogy az alvászavar hátterében a nem megfelelő táplálkozás áll.
A tea, a kávé és a kóla koffeinforrások, melyek túlzott mértékű fogyasztása akadályozza a nyugodt alvást. Amennyiben leszokóban vagyunk ezekről, fokozatosan tegyük, hiszen a hirtelen koffeinmegvonás is hasonló hatással bír, mint a nagy adagokban történő fogyasztása. Lefekvés előtt egy kevés alkohol segít a könnyebb kikapcsolásban és elaltat. Viszont a mértékletesség itt is lényeges, hiszen a túl sok alkohol felpörgeti szervezetünket, alvásunk nem lesz olyan mély és rémálmok gyötörhetnek.
A túl későn elfogyasztott vacsora, vagy a zsíros és túl édes ételek sem segítenek könnyen álomba merülni, hiszen a vércukorszint drasztikus megemelkedése nem hagyja elpihenni a szervezetet.
A jó alvást a triptofán elnevezésű anyag segíti elő, magas koncentrációt tartalmaz belőle a brokkoli és a karfiol. Húsételek közül a pulyka – , a csirke – és a vadhúsok tartalmazzák, valamint a tej, a tojás és a szójabab.
Egy pohár kamillatea elfogyasztása lefekvés előtt, a macskagyökér kapszula, a komlótea , a levendulaolajos fürdő mind olyan természetes praktikák, melyek segítséget nyújtanak számunkra abban, hogy újult erővel és valóban kipihenten vághassunk neki az új nap kihívásainak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply