Kezdőlap / Szabadidő és sport / Extrém sportágak a levegőben

Extrém sportágak a levegőben

A mélybeugrás, a bungee jumping gyökerei a Csendes-óceán egyik déli szigetén élő bennszülött törzs ősi legendájáig nyúlnak vissza, melyről a nyugati világ 1955-ben szerzett tudomást a National Geographic szigetre érkező tudósítócsoportja révén. Manapság a sportág szélsőséges változatai is megjelentek. Helikopterből, hőlégballonból végrehajtott ugrások segítségével próbálnak a sportág és az adrenalin szerelmesei minél hosszabb szabadesést megvalósítani.
A zuhanó ejtőernyőzés az egyik olyan extrém sportág, melyet milliók űznek a világon, és ez adott ihletet a BASE-ugrás vagy a légdeszkázás kialakulásához is. A sportág kedvelt formái a nyitott ill. az összehajtogatott ernyővel végzett formációs ugrások.
Az ejtőernyőzés az egyik legkönnyebben megtanulható extrém sportág, és a világon számtalan helyen működnek ejtőernyős egyesületek, többek között hazánkban is. A sportág gyakorlása szigorú követelményeket támaszt, és a hiedelmekkel ellentétben mára már viszonylag biztonságos sportággá vált. Egy amerikai felmérés szerint öt év alatt 80000 ugrásból egy végződött halálos balesettel. Nem úgy, mint az ebből kifejlődött légdeszkázás, amely esetében a deszkának „köszönhetően” nő a szabadesés sebessége és ezáltal a veszély is.
Már Leonardo da Vinci is álmodozott a repülésről, rajzairól a mai sárkányrepülőkhöz hasonló repülő eszközöket ismerhetünk fel. A sárkányrepülés tette lehetővé az ember számára az önálló, motor nélküli repülést. A sportág még ma is fejlődésben van az egyre újabb műszaki megoldásoknak köszönhetően. A tandemes oktatási módszer bevezetésével sokkal könnyebbé vált a sárkányrepülés elsajátítása, hisz a tanuló így rögtön a gyakorlatban láthatja és tapasztalhatja a különböző manővereket. Magyarországon is található néhány sárkányrepülő egyesület, és egyre több helyen van lehetőség a sportág kipróbálására is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mozgás jótékony hatásai

Mindenki tudja, hogy a mozgás jót tesz a testnek, kevésbé ismert dolog, hogy a léleknek …

Leave a Reply