Kezdőlap / Tudomány / Fajlagos (specifikus) megelőzés

Fajlagos (specifikus) megelőzés

A fertőző betegségek megelőzésében igen fontosak a védőoltások, amelyek a szervezetet hosszabb vagy rövidebb időre védetté teszik egy-egy betegséggel szemben. Eredményüket fényesen igazolja pl. a himlő elleni védőoltás, amelynek segítségével felszámolták e betegséget, vagy a diftéria és a gyermekbénulás teljes visszaszorítása a védőoltásokkal.
Hazánkban a különböző fertőző betegségek megelőzésére széles körben alkalmazzák a védőoltásokat, amelyeknek rendjét egészségügyi miniszteri utasítások szabályozzák. Ezek meghatározzák, hogy kiket, mikor és milyen betegségek ellen kell vagy lehet védő oltani. A védőoltások egy része kötelező, más részük önkéntes jelentkezés alapján végezhető.
A kötelező védőoltások lehetnek: a) életkorhoz kötötten, b) megbetegedési veszély elhárítása céljából adandó, c) nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások.
a)Az életkorhoz kötötten kötelező védőoltás azt jelenti, hogy az oltandó védőoltását akkor kell elvégezni, amikor az oltásra meghatározott életkorban van. E védőoltások a következők:
– tuberkulózis elleni védőoltás (BCG-oltás);
– diftéria-szamárköhögés-tetanusz elleni védőoltás, amelyet a három betegség elleni kombinált oltóanyaggal (Di-PerTe-vakcina) végeznek;
– járványos gyermekbénulás elleni védőoltás (Sabin-cseppekkel); – kanyaró elleni védőoltás;
– diftéria-tetanusz elleni védőoltás (Di-Te kombinált oltóanyaggal).
A következő táblázatban az oltási naptár mutatja, hogy melyik életkorban milyen védőoltás kötelező.
b) Megbetegedési veszély elhárítása céljából kötelező védőoltások. Valamely fertőző betegség veszélyeztethet egy-egy embert vagy embercsoportot, pl. sérülés esetén, betegek és kórokozó-hordozók környezetében, vagy meghatározott foglalkozásokban, bizonyos területeken stb. Ilyen okok indokolják a megbetegedési veszély elhárítását célzó kötelező védőoltásokat. Ezek keretében tetanusz ellen oltják azokat a személyeket, akik ilyen fertőzésre gyanús sérülést szenvedtek, veszettség ellen, akiket veszett vagy veszettségre gyanús állat megmart, hastífusz ellen a hastífusz kórokozógazdák környezetében élőket, valamint a foglalkozásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyeket stb.
A betegek környezetének védelmére néha passzív immunizálást alkalmaznak, így pl. a vírus-hepatitiszes betegek környezetét gamma-globulinnal kell védelemben részesíteni.
c) Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások. Külföldre utazó magyar állampolgárokat sárgaláz elleni védőoltásban kell részesíteni, ha olyan országba utaznak, ahol a betegség endémiás. Ezenkívül az Egészségügyi Minisztérium más betegség elleni védőoltásra is kötelezheti a külföldre utazót, ha az utazás céljául szolgáló országot az adott időpontban fertőzöttnek tekinti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás