Kezdőlap / Tudomány / A fertőző betegségek megelőzése.

A fertőző betegségek megelőzése.

Általános (aspeeifikus) megelőző tevékenység
A higiénés viszonyok javítása. A legelső egyértelmű tevékenység a szappannal történő kézmosás. Fertőző betegségek, még inkább járványok keletkezésében és terjedésében a higiénés viszonyoknak fontos szerepük van, s ezért a megelőzésben is jelentős tényezők. Nincs a higiénének egyetlen ága sem, amely ne kapcsolódnék szorosan a fertőző betegségek elleni küzdelemhez. A természeti és társadalmi tényezők ismertetésekor már érintettük ezeket a vonatkozásokat, ezért most csak röviden utalunk az összefüggésekre.
A rossz településhigiénés viszonyok elősegítik számos fertőző betegség előfordulását és terjedését. Ennek ellentéte képpen a jó településhigiénés körülmények közvetve vagy közvetlenül egyúttal a fertőző betegségek megelőzését is szolgálják.
A lakásviszonyok a fertőző betegségek kialakulását, terjedési lehetőségét és lefolyását befolyásolhatják. A tuberkulózisban elhaltak számának aránya pl. a felszabadulás előtt Budapesten a jómódúak lakta belső területen sokkal kisebb volt, mint a túlzsúfolt, rosszul közművesített peremkerületekben. A nagyobb zsúfoltság és az ott lakók gyakori változása miatt különösen fontos a tömegszállások, felvonulási épületek higiénéjének biztosítása (tiszta ágynemű, külön mosdó, törülköző, megfelelő étkezőhelyiség stb.)
A kifogástalan ivóvízellátás; a szemét és szennyvíz helyes kezelése és eltávolítása; a rágcsálók, szúnyogok, legyek, valamint egyéb rovarok rendszeres irtása szintén hozzájárul a fertőző betegségek elleni általános megelőző munka eredményességéhez.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás