Kezdőlap / Tudomány / Járvány felismerése esetén bejelentési kötelezettsége van mindenkinek!

Járvány felismerése esetén bejelentési kötelezettsége van mindenkinek!

A bejelentésre kötelezettek közé 45 betegség tartozik. Legtöbbjükről nemcsak bejelentést, hanem kijelentést is kell tenni. Nemcsak a biztosan megállapított eseteket kell jelenteni, hanem a kérdéses fertőző betegségre gyanús eseteket is.
A beteget a gyógykezelő orvos, illetőleg a beteget kezelő egészségügyi intézmény jelenti. A bejelentést a diagnózis vagy a gyanú megállapítása után 24 órán belül kell megtenni. A bejelentésre piros, kijelentésre zöld nyomtatványok szolgálnak. A bejelentő- és a kijelentőlap két részbál áll. Egyik szelvénye az illetékes közegészségügyi-járványügyi felügyelőségen (KJSz) át a megyei KÖJÁL-hoz, másik szelvénye közvetlenül az OKI Járványügyi osztályára kerül.
Valamely fertőző betegség fontossága vagy tömeges előfordulása miatt azonban szükség lehet azonnali, sürgős értesítésre is, hogy a megfelelő intézkedések mielőbb megtörténhessenek. Ezért meghatározott esetekben a megbetegedéseket az előírt nyomtatványokon kívül telefonon vagy telexen is jelenteni kell az illetékes KÖJÁL-nak (pl. diftéria, hastífusz, közösségben előforduló ismételt megbetegedés stb.). és az OKI Járványügyi Osztályának (pl. járványos gyermekbénulás stb.). A bejelentett fertőző betegeket működési területén minden körzeti orvos (és körzeti-gyermekorvos) nyilvántartja. A megyei és a fővárosi nyilvántartást a KÖJÁL-ok, az ország egész területéről jelentett fertőző megbetegedések nyilvántartását pedig az OKI végzi.
A fertőző betegek elkülönítése. A fertőző betegeket általában fertőzőképességük tartamára el kell különíteni. A fertőzőképesség tartama az az időszak, amelyben a kórokozó a fertőzött személyről más személyre vagy fertőzött állatról emberre, illetve fertőzött emberről állatra terjedhet. A fertőző beteg kórházban vagy otthon különíthető el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás