Kezdőlap / Tudomány / Egészségre nevelés

Egészségre nevelés

Igen nagy az egészségügyi intézményekben uralkodó higiénés viszonyok járványügyi jelentősége. A kórházak, rendelőintézetek és az orvosi rendelők higiénés állapota azért fontos különösképpen, mert azokban a higiénés hibák okozta fertőzések beteg embereket veszélyeztetnek, akiknek az ellenálló képessége egyéb betegségük miatt már csökkent. A zsúfoltság elkerülése, a gondos betegápolás, a korszerű higiénés élelmezés, az orvosi műszerek és vizsgálóeszközök helyes sterilezése, a műtők, kórtermek, rendelők és egyéb helyiségek megfelelő takarítása, az orvosok és az ápoló személyzet részéről a személyi higiénés előírások betartása stb. egy-egy fontos láncszeme az egészségügyi intézményekben betartandó higiénés követelményeknek.
A személyi higiénés követelmények teljesítésének fontosságára külön fel kell hívnunk a figyelmet általában is, nemcsak intézményi vonatkozásban. A rendszeres kézmosás (különösen étkezések előtt és WC-használat után) főként az enterális, a helyes zsebkendőhasználat pedig elsősorban a légúti betegségek megelőzésében igen jelentős.
Egészségnevelés. A fertőző betegségek elleni küzdelem eredményességét elősegíti az egészségnevelés is. Az egészségügyi dolgozók munkája ugyanis csak a lakosság tevékeny közreműködésével érheti el célját. Ehhez pedig szükséges, hogy a lakosság minél nagyobb része ismerje a kérdéses fertőző betegség lényegét, terjedési módjait, elsősorban azonban megelőzését, a védekezés lehetőségeit.
Az egészségnevelésben különösen sok feladat hárul az egészségügyi középkáderekre, akik állandó, közvetlen kapcsolatot tartanak a lakossággal, és akikhez bizalommal is fordulnak különböző egészségügyi kérdésekkel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás