Kezdőlap / Szabadidő és sport / Horgászás / Fenekező szerelés

Fenekező szerelés

A fenekező szerelékhez attól függően válasszunk botot, hogy milyen halra, és milyen vízen horgászunk. Pontyfélékre ajánlottak a hosszabb, rugalmas botok, míg harcsafélékre inkább a rövidebb, masszívabbak. Minél nagyobb halakra fáj a horgász foga, annál erősebb orsót és annál vastagabb damilt kell választani. A fenekező ólmot a dobótávolság és a víz sodrása alapján válasszuk meg! Minél messzebbre akarunk dobni, és minél nagyobb a sodrás, annál nagyobb ólomra van szükség. A legáltalánosabb szerelésnél a zsinór legvégén van maga az ólom, vagy helyette használhatunk megtöltött etetőkosarat is. A nehezék felett úgy 15 centiméterrel kötünk egy hurkot, vagy egy forgókapcsot. Ide kerül az előkötött horog. Ha két horoggal horgászunk, még tíz centivel feljebb újabb hurkot, vagy forgókapcsot kötünk, és ide jöhet az újabb horog. Figyeljünk, hogy a két horog előkéje csak akkora legyen, hogy ne tudjanak összeakadni! Kapásjelzőnek akár karikát, akár más nehezéket választunk, igazítsuk az ólom méretéhez, hogy pont megfelelő mértékben húzza le a zsinórunkat.
A fenekező szereléseknek több verziója is van. Van, aki a véghorgos szereléket preferálja: ilyenkor legtöbbször alul egy horog, feljebb egy ólom, és még feljebb egy újabb horog található. Ebben a szerelésben az alsó horog teljesen leül a fenékre, míg a felső kicsit feljebb lebeg. Van, aki fenekezős horgászatnál egyáltalán nem használ kapásjelzőt, mondván, hogy az csak zavarja a bevágásnál. Így is lehetünk eredményesek, csak nagyobb odafigyelést igényel a módszer. Fókuszáljunk a bot végére!
A jól felkészült horgász az előbb bemutatott felszereléseket előre elkészíti: előköti a horgokat, rögzíti egy főzsinórral és az ólommal. Mindezt létrára tekerve és legumizva tárolja. Így, egy beszakadás esetén nem kell annyit szöszmötölni az újraszereléssel. Damilunk végére hurkot kötünk, Beleakasztjuk az előkészített szerelést, és folytatódhat is a horgászat!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tippek az etetéshez

A horgon lévő csalétek nem feltétlenül elég a halak odacsalogatására. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy …

Hozzászólás