Kezdőlap / Állatok / Halak / Törpeharcsa

Törpeharcsa

A törpeharcsa sok horgász nagy ellensége, igen szapora hal, viszont nem nő túl nagyra. Külsőre nagyjából a harcsa jegyei jellemzik. Színe a feketétől a szürke árnyalataink át a zöldessárgáig változhat. A hasuk jóval világosabb, néha teljesen fehér vagy sárga. Feje nagy és széles, mérete a 25 centimétert ritkán haladja meg. Fején 4 pár bajusz, testén szúrós tüskék találhatók. Bőre nem pikkelyes, csak nyálkás. (Emiatt ajánlott nyúzni. De sóval dörzsölve is megszabadítható a nyálkától).
A törpeharcsa igen gyakran akad a horogra, mert szinte minden csalit szeret. A kedvence talán a giliszta, de sorozatban foghatjuk őket kukoricával, kenyérrel, csontkukaccal, vagy más hasonló csemegével is. Ráadásul, a ragadozós szerelésünkkel is foghatunk törpeharcsát, amennyiben nem tenyérnyi kárász a csalink.. Ha valaki szándékosan törpeharcsára horgászik, a legjobb csali talán a halszelet. Az ugyanis elég nagy ahhoz, hogy a legkisebb törpeharcsák ne tudják felvenni, és a ’konkurenciát’ jelentő keszeg-, kárászfélék sem eszik el a törpeharcsák elől.
A törpeharcsa tehát elsősorban mérete miatt nem tartozik a horgászok kedvenc zsákmánya közé. Ráadásul a horogról való levétel közben a harcsa vonaglik, ficánkol, és könnyen megszúrja a horgászt, ami viszkető, lüktető kis sebet okozhat. De talán legbosszantóbb tulajdonsága, hogy úgy meg tudja rántani a zsinórt, olyan hirtelen és lendületesen mozdítja a kapásjelzőt, sőt gyakran az egész botot is, hogy a horgász azt hiszi, kapitális hal csinálhatta csak ezt a dinamikus kapást. Ezek után persze nagy a csalódás, ha csak egy tenyérnyi erős törpeharcsa volt az elkövető. De ha mégis olyan helyet találtunk, ahol nyüzsögnek a törpék, akkor se búsuljunk! Váltson a horgász az említett halszeletre, vagy vastag giliszta-csomóra, amit csak a nagyobb törpeharcsák vesznek fel! A hal húsa ugyanis igen ízletes, és jól elkészítve könnyen leválik gerincéről. Isteni tud lenni emellett egy szabad tűzön elkészített törpeharcsa-paprikás is!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dévérkeszeg

A dévérkeszeg legfőbb külsőleges ismertetőjegyei: a test magassága a hosszúság egy harmad részéig terjedő; a …

Hozzászólás