Kezdőlap / Szabadidő és sport / Horgászás / Tippek az etetéshez

Tippek az etetéshez

A horgon lévő csalétek nem feltétlenül elég a halak odacsalogatására. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy nagy vízben az a kicsi csali mennyire jelentéktelen: alig látszik, és az illata sem jut el messzire. Éppen ezért ajánlott a horgászat során, kiváltképp az elején etetni.
Vannak, akik nem használnak etetőtápot. Így is lehet azonban etetni, például ha a felkínált csalinkból dobunk be egy marékkal a horgunk irányába. Aki pedig szívesen használna tápot, de drágának találja, annak íme egy házi megoldás. Ha nevel valamilyen állatot (pl csirkék), annak a tápja is remekül felhasználható. Keverje el vízzel, aprítson bele kenyeret, és ízesítheti házilag pl. kakaóval, mézzel, fahéjjal (a pontyfélék különösen szeretik az intenzív, édes ízeket). A boltban vásárolható, kimondottan horgászásra kifejlesztett tápok is gyakran tartalmazzák ezeket az aromákat. A begyúrt tápot hagyjuk kicsit állni, majd formáljunk gombócokat. Nagyobb távolságba használjunk csúzlit a belövéséhez, közelre nyugodtan dobjuk kézzel. Ajánlott a tápba keverni a használt csalétkünkből is. Ha a kívánt hatást elértük, van kapásunk, tartsunk szünetet: feleslegesen ne szennyezzük a vizet! Ha a kapások elmaradoznak, dobjunk be újra 1-2 gombócot! Állóvízben ritkábban, lassú mozgásban lévő vízben (pl. csatornák) gyakrabban etessünk!
A folyóvízben a szokásos módszerrel gyakorlatilag felesleges az etetés, hiszen mire a víz fenekére érne a táp, máris elsodródott. Ezért fejlesztették ki az etetőkosarat. Az etetőkosár a szerelésünkre rögzített kosárka, körbe rugós, vagy merev foglalattal. A keményre gyúrt etetőanyagot ügyesen gyúrjuk bele az etetőkosárba, és így dobjuk be a szerelést! A fenekező felszerelésünkre így nem is kell ólom, mert a megtöltött etetőkosár önmagában elég nehéz lesz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tópart élet az állóvíz mellett

Számtalan vízi életet találunk, mely leggazdagabban a partközeli sekély vizekben mutatkozik meg, mely terület a …

Leave a Reply