Kezdőlap / Divat-szépség / Feng shui / Feng shui – A nyolc trigram

Feng shui – A nyolc trigram

A nyolc trigram a jin-jang elméletének kibővítése. Ji csingben, a Változások könyvében olvashatunk róluk. Minden egyes trigram három folytonos vagy megszakított vonalból áll. A folytonos vonalak a jang, a megszakítottak a jin erejét szimbolizálják. A trigramok a jin és a jang közti folytonos kölcsönhatások nyomán keletkeznek, és belőlük egyfajta nemzetségfa növekszik.
A nyolc trigramból 64 trigrampárt, a Ji csing úgynevezett hexagramjait alkothatjuk meg. Ennek a 64 hexagramnak különböző kapcsolataiból áll elő a világ dolgainak sokasága, az úgynevezett 10000 dolog, melyek a Ji csing életbölcsességeinek alapját képezik. A trigramoknak a jinhez és janghoz rendelt vonalai a világegyetem alapvető állapotait jelképezik.
A nyolc trigramot eredetileg egyfajta családként határozták meg. Innen származnak az egyes elnevezések.
Az apát három folytonos vonal szimbolizálja. A szimbólum a mennyboltot jelöli, kínaiul csien. A három folytonos vonal a legerősebb jang erőt, s ezzel hatalmas férfienergiát jelöl.
A két folytonos és a felettük található megszakított vonal a kisebb leány szimbóluma. Kínai megjelölése tuj, a tó. A felszíni nyugalmat az alatta rejtő erő biztosítja.
Két folytonos vonal között található megszakított vonal a középső leányt jelöli. Kínai elnevezése li, jelentése a tűz. A két jang vonal között fellelhető jin vonal. A felszínen aktív és dinamikus, a bensőben azonban lágy és folyékony csi-energiát jelöl.
Két megszakított vonal alatt található folytonos vonal a legidősebb fiút jelöli. Kínai elnevezése csen, jelentése mennydörgés. A határozottan, váratlan energiát szimbolizálja.
Felül két folytonos, alul egy megszakított vonalból áll a legidősebb leány szimbóluma. Kínai elnevezése szun, jelentése szél. A jang vonalak alatti jin vonallal a külső aktivitás alatt rejlő belső lágyság ölt alakot.
Egy folytonos vonalak két megszakított vonal között a középső fiút jelöli. Kínai elnevezése kan, jelentése a víz. A mélyben erőt és határozottságot, a felszínen passzivitást találunk.
Két megszakított feletti folytonos vonal a legkisebb fiút jelöli. Kínai elnevezése ken, jelentése hegy. A nyugalom felett erő és aktivitás húzódik meg.
A nyolcadik trigram három megszakított vonalból áll, és az anyát jelöli. Kínai elnevezése kun, jelentése föld. A legteljesebb jin erő az abszolút nőiességet szimbolizálja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehetsz gazdagabb? A feng shui segít

A pénzből sosem elég, ha van, ha nincs, mindig jól jönne belőle még több. Néhány …

Hozzászólás