Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyjunk testípusunk meghatározásával!

Fogyjunk testípusunk meghatározásával!

Számos tényező befolyásolhatja, miként tárolja szervezetünk a zsírt. Ezek egyike az a testtípus, amit születésünkkor örököltünk. Dr. William H. Seldon, aki az 1940-es években állt elő a testtípusokra vonatkozó kutatásainak eredményeivel, három különböző típust írt le tanulmányában.

A három típust ektomorfhak, mezomorfnak és endomorfhak nevezte el. Bár e három testalkatra tudományos meghatározás mind a mai napig nem született, a meghatározások alapján nagyjából képet kaphatunk arról, milyen testtel kell együtt élnünk életünk során. Nem kell túlzottan komolyan venni ezeket a definíciókat; csupán abban segíthetnek nekünk, hogy mindjárt a program elején meghatározzuk célkitűzéseinket.
Amikor már biztosan tudjuk, melyik testtípus áll leginkább közel hozzánk (lásd a túloldalon látható ábrát), akkor azt is könnyebb megérteni, hogy mit érhetünk el. Tehát nem kell fölösleges és csupán kudarcélményhez vezető célokért dolgoznunk. Ellenkezőleg, céljainkat önmagunkra szabhatjuk, és így látványosabb eredményeket érhetünk el.

Ektomorf
Ez a testtípus rendszerint vékony és törékeny, finom, apró izmokkal. Az ide tartozók rendszerint magasak, hajlamosak rá, hogy görbén tartsák magukat. Az izomnövekedés ennél a típusnál viszonylag hosszú időt vesz igénybe.
Amennyiben ehhez a típushoz tartozunk, kemény munkára lesz szükségünk, hogy megerősítsük izmainkat, és
korrigáljuk tartási hibánkat.

Mezomorf
Ez a testtípus általában atletikus megjelenésű, kemény, kötött izomzattal rendelkezik. A mezomorf testalkatú hölgyek akár négyszögletes vagy homokóra alkatúak is lehetnek, bőrük vastagabb, testtartásuk egyenes. Ez a típus könnyedén növeszt izmokat, és általában igen könnyen leadja (vagy épp felszedi) a fölös kilókat.
Amennyiben ehhez a típushoz tartozunk, az izmok feszessé tétele és a zsírleadás meglehetősen könnyűnek bizonyul majd a 30 napos program során. A szív- és érrendszerre ható gyakorlatokat helyezzük előtérbe, hogy
formába hozzuk szívünket és keringési rendszerünket.

Endomorf
Ezt a fajta testtípust a puha, laza izomtónus jellemzi. Az izmok nem igazán kidolgozottak, alakjuk sem gömbölyű.
Ennek a típusnak rendszerint nehezebb súlyfeleslegétől megszabadulnia, de aránylag könnyen fejlesztheti
izmait.
Amennyiben ehhez a típushoz tartozunk, a torna során az izomépítésre helyezzük a legfőbb hangsúlyt, ez elősegíti majd a zsírleadást is. Folyamatosan dolgoznunk kell izmaink építésén – ez legalább hat-nyolc hetet vesz igénybe – ezáltal javítjuk alakunkat, és elégetjük a fölösleges kalóriákat is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply