Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyókúra cukorbetegeknek

Fogyókúra cukorbetegeknek

Magyarországon a cukorbetegség sajnos népbetegségnek számít, egy kutatás alapján minden második ember küzd a kettestípusú diabétesszel, azaz a felnőttkorban kialakuló fajtával. Összességében hazánkban, mint egy öt-hatszázezer ember él ezzel a betegséggel, jelentős hányaduk túlsúllyal rendelkezik. de ez nem egyidős a betegség kialakulásával, évtizedekre visszamenően kimutatható, egy azonban biztos: a diabétesz kialakulásában döntő szerepe van. Ebből egyértelműen következik a logikus gondolat, hogy a túlsúllyal küzdő betegek számára létfontosságú a testsúly csökkentése, optimális esetben annak normalizálása. Ez minél hamarabb megtörténik, annál jobb az esélye annak, hogy az egyén normális életvitelt tud folytatni, pozitív esetben még maga a cukorbetegség is visszafejlődhet, de egy biztos: egyensúlyban tartható lesz. A túlsúlyos beteg esetében ezért elengedhetetlen eszköz a diéta.
A diéta legfontosabb alaptétele, hogy az étrend milyen energia tartalommal bír, vagyis figyelni kell arra, hogy mekkora egy nap a szénhidrát fogyasztás, valamint mekkora mennyiségben visz energiát szervezetébe. Ezek a diéták a közhiedelemmel ellentétben semmiben nem különböznek a normál étrendtől, csak egészségesebbek, fitten tartják az ember szervezetét. Azonban az tévhit, hogy a fogyókúra befejeztével az egyén annyit ehet, mint fiatal korában, vagy betegsége előtt, az energia bevitel ezekben az esetekben nem lehet több, mint csupán 20-30%, mivel a betegek a hízásra a továbbiakban is fogékonyak lesznek. Naponta olyan öt étkezés ajánlatos és alapfeltétel, hogy mindegyik tartalmazzon szénhidrátot is.
A diétának mintegy preventív hatása is létezik, hiszen a cukorbetegek, ha diétát a fent említett szempontok betartásával végzik, nagyobb eredményt is elérhetnek akár, mint egy-egy gyógyszerkészítmény alkalmazásával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás