Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyókúra olcsón?

Fogyókúra olcsón?

Napjaink népbetegsége a jóléti társadalmak egyik óhatatlan velejárója az elhízás annak mindenféle fokozatával.

Mivel ez a fejlett társadalmak 30-40 %-át érintik hatalmas piaci lehetőséget is jelent, mivel aki meg akar szabadulni a feleslegtől, azt a lehető leggyorsabban és legkevésbé fáradtságos módon szeretné tenni. Nagyon érdekes ellentmondást jelent ez, hiszen a lustaság a fő ok ami az elhízáshoz vezet, hiszen lusta mozogni, egészségesen enni az érintett, de amikor már szabadulna a kilóktól akkor türelmetlen és lusta, nincs ereje, akarata és türelme ahhoz hogy lassabban, olcsóbban és hatásosabban fogyjon, inkább kockáztatja a különféle „ezt a barátom hozta amcsiból” típusú szerekkel az egészségét, jelentősebb eredmény nélkül.

Sajnos egyértelmű csodaszer nincs. Nem létezik olyan pirula, amitől csak úgy maguktól leperegnek a kilók és sose jönnek vissza.
De mindenki képes csodára és megtalálhatja a saját „csodaszerét”, viszont mint mindenért, ezért a „varázslatért” is meg kell küzdeni.
Három alapvető pillére van a sikeres fogyókúrának, a döntés, hogy én le akarok fogyni, aztán az étkezési szokások megváltoztatása és a mozgás.
Sokan ilyenkor azt válaszolják, hogy én eldöntöttem, de mégse sikerül. Az emberi elme csodálatos dolog, ha valamiben hiszünk akkor azt megvalósítja, legyen az negatív, vagy pozitív. Hogyan is működik ez? Az ember képzelje el amit szeretne, és lássa élje bele magát abba a helyzetbe és higgyen benne. Ez az első lépés.

A következő a mozgás. Nem kell edzőterem, vagy edzés, vagy drága fitness-bérletek. A leghatásosabb, ha van egy ismerős, barát aki hasonló cipőben jár és együtt elkezdeni a mozgást. Először hosszú séták, majd átváltani kocogásra, futásra, vagy kerékpározásra. Ezekhez nem kell nagyberuházás csak akarat és a rászánt idő. Utóbbi kettő nagyon fontos ugyanis általában ezeken bukik meg a nagy elhatározás. Heti két-háromszor fél, egy óra mozgás már elindítja a fogyást.
Ha ehhez hozzákapcsolódik az étkezési szokások megváltoztatása akkor látványos eredményeket lehet elérni. Sokszor nem is szükséges radikálisan megváltoztatni az ételek típusait, hanem csak arra ügyelni, hogy 5-6 alkalommal keveset és soha se „torkig” együk magunkat, illetőleg este 6 után már ne legyen étkezés.

Saját tapasztalatból tudom, hogy a fentiek megtartása heti 0,5-1 kg eltűnését jelentheti. Számomra a kenyérfélék jelentik a „mumust” azaz attól nagyon gyorsan rám tudnak szaladni a kilók, viszont ha csak a kenyeret elhagyom és mást nem változtatok, már attól elkezdek fogyni.
Az előzőekben elmondottakhoz nem kell pirula, módszer, plusz pénz, csak akarat. Az eredményt lehet fokozni valamilyen egyéb az étkezési szokásokat radikálisabban átalakító módszerekkel (Atkinson fél, 90 napos, stb.) amelyek révén akár havi 5-6 kg is lepereghet, viszont az már igényel némi befektetést is, hiszen a másfajta ételek esetenként többletkiadással is járhatnak.
De a legfontosabb minden esetben az, hogy magunkban van az a lehetőség, amivel csodát tehetünk, de csakis rajzunk áll, hogy valósi csoda lesz belőle vagy kudarc!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

2 hozzászólás

  1. Jó kis cikk lett Warthog! :)

  2. Köszke :)

Hozzászólás