Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Foltos szalamandra

Foltos szalamandra

Jegyei: viszonylag nagy testű, robusztus, eléggé esetlen szalamandra, feje széles, orra lekerekített; kiugró, sötét szemei és feltűnő, hosszúkás fültőmirigydudorai vannak. Viszonylag kurta, vaskos végtagjai közül a mellsőkön négy, a hátulsókon öt rövid, vastag ujja van. Farka a testhossznál rövidebb, keresztmetszetben kerekded. Háta közepén két sor mirigypórus húzódik, az oldalán lévő szemölcssort pedig haránt irányú barázdák tagolják. Alapszíne csillogó mélyfekete, hasán többnyire szürkésfekete vagy feketés barna.
Mintázata rendkívül változatos; sárga vagy narancssárga, ritkábban vöröses vagy egészen vörös foltokból és csíkokból áll, és gyengébben bár, de a hasra is ráterjed. A nőstényekkel szemben a hímek kloákája kifejezettebb, nyílása gyakran egészen széles. Bár a foltos szalamandra sárga foltjainak száma, alakja és elhelyezkedése elképesztő mértékben változhat egyedileg, bizonyos jegyek szinte rendszeresnek mondhatók. Így sok példány visel sárga foltot felkarján és combján, de gyakran az alkarján és a lábszárán, valamint kéz és lábfejének felső oldalán is. Szinte minden esetben hasonlóan színezett a felső szemhéj és a fültőmirigy is.
Elterjedése: Közép- és Dél-Európa,
Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia. Ezen az
óriási területen a foltos szalamandrának
11 (egyes szerzők szerint 12) alfaja alakult ki, amelyek arányaikban, színezetükben és részben biológiájukban is eltérnek
egymástól. Magyarországon a törzsalak
(S. s. salamandra) fordul elő, elsősorban az északi és a nyugati országrészek nyirkosabb erdeiben.
Élőhelye: tiszta vizű patakok és csermelyek környéke, elsősorban a lomberdőben gazdag dombvidékeken és középhegységekben. A dús növényzetű szurdokokat és a mohával borított, bokrokkal, cserjékkel és kövekkel tarkított lejtőket kedveli, valamint az olyan öreg lombos erdőket, ahol sok a kidőlt fa és a farönk. 400 m alatt ritkán fordul elő; jórészt 700 és 1000 m közötti magasságban él, de helyenként (p1. a Balkánon) még feljebb a hegyekben is megtalálható.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply