Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Főzési fortélyok kezdőknek és haladóknak

Főzési fortélyok kezdőknek és haladóknak

Hogyan készítsünk gyorsan és ízletesen rizst?
• Kevés zsiradékot forrósítsunk meg az edényben, tegyük rá a jól megmosott rizst, jól keverjük meg, öntsünk rá kétszerannyi vizet. Sózzuk meg, és hagyjuk lobogva felforrni.
• Fedjük be és keverés, nézegetés nélkül a legkisebb lángon főzzük készre.
• A tejberizs különösen ízletes és könnyű lesz, ha óvatosan hozzákeverünk egy vagy két tojásfehérjéből készült habot.

Mi a teendő hogy a zsír ne spricceljen ki?
• Sütésnél, illetve párolásnál először az edényt hevítsük fel, és csak azután tegyük bele a zsiradékot. Még a tojás sem ég le ilyen módon.
• A zsír melegítés közben rendszerint azért serceg, mert vizes. Tegyünk bele egy szelet kenyeret és süssük ropogósra. Ezalatt a víz elpárolog, és a zsír már nem spriccel tovább.
• A zsír kellemetlen fröcskölését megakadályozhatjuk, ha beleteszünk egy kevés sót.
Sütés közben borítsunk a serpenyőre fémszitát, így eltávozhat a gőz, de a zsír nem fröccsen ki.

Hogyan süssünk bő zsírban?
• A zsiradékba tegyünk egy kávéskanál ecetet. A sütendő étel nem szív magába sok zsírt.

Hogyan kerülhetjük el az erős ételszagot a lakásban?
• Eltünteti az ételszagot, ha egy tányér forró vízbe néhány csepp levendulaolajat csepegtetünk.
• Erős szagú főzelékek főzővizébe cseppentsünk egy kevés ecetet, vagy a tűzhelyen forraljunk egy külön edényben kevés ecetes vizet.
• A hal sütése közben keletkező kellemetlen szagot jelentősen csökkenthetjük, ha a morzsába /vagy lisztbe/ egy kevés parmezánsajtot reszelünk.
• A kelkáposzta főzésénél is igen erőteljes szagok keletkeznek. Elkerülhetjük, ha egy szelet kenyeret betekerünk gézbe és beengedjük a fazékba. Mielőtt a káposzta megfő, emeljük ki a kenyeret.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás