Hajunk titkai

Hajunk anatómiai felépítése valódi remekmű. Bár nem érezzük, de mégsem holt anyag, hiszen gyökere 3-5 mm-re nyúlik bőrünk felszíne alá. Naponta ¼-fél milliméterrel nő. A gyökerek körül nyirokerek hálózata található.
Az orvosi könyvek szerint a haj a lélek barométere, hiszen érzelmi megrázkódtatások hatására például meg is őszülhetünk, ám ezt vitaminhiány is okozhatja.
A haj fizikai állapotunknak is hű tükre. Terhesség alatt nagyon zsírossá válhat, ám ez a szülés után helyre is áll általában.
A hajszínt örököljük. Minden hajgyökérben egy pigment test található, ami a hajszínt meghatározza. Minden egyes pigment test több árnyalatot tartalmaz, ez magyarázza a színárnyalatok nagy gazdagságát.
Az ősz hajszálak a mirigyek működésének köszönhetik színüket. Ahogy az életkor előrehaladtával csökken a hormontermelés, úgy változik a haj színe is.
Hajunk szépsége több tényező függvénye. Szerepe van benne a táplálkozásnak, a testmozgásnak, a levegőnek és a napfénynek.
A haj különböző ásványokat tartalmaz: kovasavat, vasat, arzént, mangánt és ként. Éppen ezért szépségének és egészségének megőrzése érdekében ügyelni kell a megfelelő ásványi anyag ellátottságra.
Az emberek nagy része odafigyel a hajápolásra, arról azonban gyakran elfeledkeznek, hogy a külső eljárás csak akkor lehet igazán sikeres, ha azt belsőleg is támogatjuk, megfelelő táplálkozással. A szervezetben mutatkozó különböző hiánybetegségek kezelésével, táplálék kiegészítők szedésével helyreállítható a haj, és ezzel együtt a körmök állapota is. Ma már számos olyan készítményt vásárolhatunk gyógyszertárakban, drogériákban, melyek rendszeres alkalmazásukkal viszonylag rövid időn feltöltik a hajunk egészségéhez szükséges vitaminkészleteinket, így hajkoronánk újra a régi fényében ragyoghat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás